Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Найдовша та найкрасивіша: набережна Дніпра відзначає 90 років з дня заснування

Найдовша та найкрасивіша: набережна Дніпра відзначає 90 років з дня заснування

Набережна Дніпра є найдовшою в Європі. Вона простягається через все місто – від житлового масиву Парус до Південного мосту. Багато мешканців вважають, що її почали розбудовувати після Другої світової війни. Це не так. Саме в ці дні вона святкує своє 90-річчя.

У січні 1934 року у місцевій пресі з’являється повідомлення, що у місті починають розбудовувати гранітну набережну. За рік до цього було затверджено генеральний план міста. Планувалося, що уздовж нової набережної розташуються квартали нових громадських споруд – будинок Червоної армії, Радіотеатр, Аероклуб. Однак, за словами історика та краєзнавця Максима Кавуна, у 1930-х роках цього не вдалося виконати.

Потім роботам завадила Друга світова війна. У повоєнний час облаштування набережної у центральній частині міста відновлюється. Пік будівництва припадає на 1960 – 1970-ті роки.

Новим етапом в історії узбережжя Дніпра став початок 2000-х років. Попри досить складну економічну ситуацію, там проводять комплексну реконструкцію.

У 2010-х роках набережна у центрі Дніпра стала місцем проведення квестів, осередком культурного життя міста. З початком війни дніпрянам не до веселощів. Утім, набережна продовжує свою історію. І безсумнівно у майбутньому буде постійно оновлюватись.

Докладніше – у нашому відео.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: