Skip to content

Ціни на заправках Дніпра ростуть щодня: чому лихоманить ринок автогазу

Анна Диброва

Ціни ростуть щодня, чому ринок автогазу лихоманить

За останній місяць LPG на заправках подорожчав на понад 6 гривень. Причин для зростання вартості кілька. Серед головних – проблема з транспортуванням, пише сайт «Наше місто».

З середини жовтня запрацювали зміни до законодавства, за які Верховна Рада проголосувала ще наприкінці серпня – відтепер митники ретельніше перевіряють походження автомобільного газу.  Митна служба неодноразово попереджала імпортерів про новації, втім не всі дилери підготувались до змін. Значно вплинула на процес формування ціни і блокада польськими перевізниками кордону з Україною. Вони мітингують на трьох найнавантаженіших пунктах пропуску.

Натепер ціна на деяких заправках вже перейшла за позначку понад 33 гривні за літр.

Нові митні правила

17 жовтня Державна митна служба України почала прискіпливіше перевіряти документи на автомобільний газ, який трейдери завозять в Україну. Це наслідок змін до законодавства. Таким чином держава бореться із газом сумнівного походження, зокрема обмежує ввезення в Україну російського пального.

Відповідно до нових вимог – трейдер також має показати маршрут транспортування пального, а це потребує додаткового документообігу. Як наслідок – добові показники розмитнення LPG знизилися, що провокує дефіцит ввезення пального.

Блокада польсько-українського кордону

6 листопада польські перевізники почали блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Блокування кордону природньо вдарило і по поставках автомобільного газу. Причому з цієї причини підвищення цін відбувалося у два етапи. Перший стався лише від однієї заяви польських перевізників про блокаду кордону. Ну а другий вже безпосередньо тоді, коли почалося фактичне блокування пунктів пропуску.

Нині Польща формує нові органи влади після виборів. Перемогу на парламентському голосуванні здобула опозиція. Тому вже найближчими тижнями позиція польського уряду стане більш виваженою щодо відносин з Україною.  Є ґрунтовні підстави очікувати і стабілізації ситуації на кордоні.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: