Skip to content

Працював навіть в часи окупації: які таємниці зберігає старовинний “Міський ломбард” у центрі Дніпра

Софія Танченко

Новини Дніпра: Історія будинку "Ломбард" в центрі Дніпра

В центрі Дніпра знаходиться досить велика кількість пам’яток архітектури місцевого значення. Одна з таких будинок «Ломбард», що на вулиці Святослава Хороброго, 27, передає “Наше місто” з посиланням на Управління з питань охорони культурної спадщини.

У 1911 році було прийнято рішення щодо будівництва нової будівлі Міського ломбарду на Великій Базарній вулиці (нині Святослава Хороброго).

3 квітня 1912 року відбулись торги на будівництво, які виграв підрядник Шефтель Абрамович Френкель. Будівництво за проєктом Катеринославського міського архітектора Дмитра Скоробогатова розпочалося влітку 1912 р. Вже 26 серпня 1913-го Катеринославський Міський ломбард розпочав роботу в новій будівлі. Також у дворі основної будівлі ломбарду було побудовано одноповерховий житловий будинок, ймовірно для квартири управляючого, та одноповерхові допоміжні та складські споруди.

Ломбард достатньо благополучно працював і припинив діяльність тільки після пограбування восени 1919 р.

Вдруге його було відчинено 12 травня 1925 р. у тій же будівлі на Базарній вулиці, але вже з назвою «Комунальний ломбард».

До кінця 1990-х рр. (без перерви в часи окупації міста у 1940-х рр.) це був єдиний ломбард, що працював в місті.

На початку 2000-х рр. відбулись роботи з реставрації будівлі, після чого було змінено його функціональне призначення з фінансово-кредитного на офісне.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: