Site icon Наше Місто

Уроки під звуки сирени: як навчаються школярі Дніпра, які повернулись за парти

Новини Дніпра: Як навчаються школярі, які повернулись за парти

Новий навчальний рік для багатьох дніпровських школярів нарешті почався у звичному для них форматі. З рюкзаками, повними зошитів та підручників, а іноді – просто з планшетами, вони сіли за парти, передає “Наше місто“.

Хтось навчається в школі, хтось – вдома

Цьогоріч у Дніпрі – більше 96 тисяч школярів. До першого класу пішли 7 759 учнів, до одинадцятого – 5 148. Щодо загальної статистики,  53 % бітьків обрали для своїх дітей змішану форму навчання, решта долучилась до навчання дистанційно  – таких більше 30 %. А деякі батьки проголосували за індивідуальну форму – зазвичай у тих випадках, коли діти знаходяться закордоном.

 – У дніпровських закладах освіти облагтовані 116 укриттів, з них 106 приймають учнів під час повітряної тривоги, – розповідає   начальниця відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Людмила Кошман.   – Десять укриттів не розраховані на велику чисельність людей, там є місце тільки для вчителів.   Тож учні з таких шкіл   навчаються у тих закладах, де є укриття. Учнів трьох навчальних закладів на заняття возить спеціальний автобус, адже їм логістично важко добиратись туди самостійно. Все – за кошти міської ради. Біля 20 дніпровських шкіл за рішенням батьків обрали дистанційну форму.

За підручниками – в інтернет

Наразі в Дніпрі не проста ситуація з підручниками, але це є загальнодержавна проблема. Наше місто вже отримало 106 тисяч підручників – для шостих класів. Для тих, кому вони не дісталися, давно знайдений вихід. На сайті Міністерства освіти України у електронному вигляді можна знайти абсолютно всі підручники. До того ж у Дніпрі розроблена освітня платформа My Book. Там також можна завантажити електронний портфель. І – вперед, до знань!

Поскаржитись на харчування можна постачальнику

Чимало питань у батьків напередодні навчального року викликала організація процесу харчування. Як саме будуть снідати діти, якщо у цей час лунатиме повітряна тривога? А як кухарі готуватимуть їжу у таких умовах? Тож зваживши всі «за» та «проти»,  у дніпровських школах цьогоріч впровадили кейтерингові послуги. Дітям у школи привозять ланч-бокси, аби у разі повітряної тривоги вони могли поїсти не в їдальні, а в укритті.

 -За потреби їжу у ланч-боксах підігріває персонал їдальні, – зазначає Людмила Кошман. –  Кожен клас харчується у різний час. Тож якщо немає повітряної тривоги,  діти харчуються у їдальнях. Меню – чотиритижневе, розроблене за віковими особливостями. Звісно, що це новий підхід. У перші дні ми мали труднощі з доставкою від компаній-постачальників. Але це питання ми вже відпрацювали. Щодо якості їжі, то щодня контрольні порції перевіряє бракеражна комісія, яка є в кожному закладі.

У багатьох батьків дніпровських школярів є багато питань щодо меню. Відомо, що до його розробки доклав зусилля відомий кулінар Євген Клопотенко, воно орієнтоване на здорове харчування. Так, наприклад, з’явилась ідея не класти цукор до какао та чаю, що не всім дітям до вподоби. Бо вдома вони звикли до іншого смаку цих напоїв. Але є й позитивні зміни. У шкільному меню з’явились смачні фрукти та сухофрукти –  виноград, ізюм, курага. І це не може не тішити. У будь-якому разі, якщо у вас є питання щодо харчування дітей у певній школі, слід почати з того, хто саме є постачальником їжі у вашому закладі. Їх у Дніпрі всього два. Коли дізнаєтесь, телефонуйте та задавайте свої питання та висловлюйте зауваження. Компанія “Контракт Продрезерв 5” –  тел. 0970011201, компанія ТОВ “Олімпіус консалт” –  тел. 0567550796.

До укриття – з олівцями та альбомами

У дніпровському НВК № 99 із 1048 учнів 450 обрали змішану форму, інші навчаються дистанційно. Ба більше, школа прийняла до себе учнів із школи № 40. Для них департамент гуманітарної політики організував трансфер – підвезення автобусом. Хоча 40-ва школа і розташована недалеко від 99-ї, але добиратись до неї дітям довелось би з пересадками.

 – Для учнів з 40-ї школи ми виділили класи, де вони можуть навчатись, в укритті для них є окремі приміщення, – коментує  директор НВК № 99 Володимир Гончаров.  –  Процес навчання в нас триває лише в першу зміну.  Влітку ми зробили ремонт нашого укриття, тепер тут можуть розміститись більше тисячі учнів та вчителів. Наразі маємо повне матеріальне забезпечення: коштом міського бюджету нам доставляють воду, медикаменти. Також маємо обігрівачі, аварійне освітлення. Тож ніяких коштів з батьків не збираємо. Директор зізнається: коли в перший раз пролунала повітряна тривога, вчителям та дітям було складно опанувати себе. Але з кожним разом алгоритм дій ставав все більш чітким. Школярі стали брати з собою деякі речі, щоб не гаяти часу в укритті, а, наприклад, малювати.  Це, звісно, стосується, у першу чергу першачків. Три класи наймолодших учнів у НВК № 99 обрали змішану форму навчання, тож тепер і малюки, і їх вчителі пристосовуються до реалій воєнного часу.

Фото Володимира Федорищева

Категорія: Навчальний рік 2023/2024, Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version