Skip to content

Був головною спортивною ареною міста: історія легендарного стадіону «Динамо» на схилах Дніпра

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Стадіон Динамо Дніпро

Не всім відомо, що окрім стадіонів “Дніпро-Арена” та “Метеор” був у Дніпрі не менш популярний – “Динамо”. Зараз на його місці розташований житловий комплекс «Вежі». Історією стадіону поділилась Олена Присягіна в групі Історія в фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ, пише “Наше місто”.

Легендарний стадіон «Динамо» у 1930-ті роки був головною спортивною ареною міста.

За проектом архітектора Швецко-Вінецкого у 1933 році було збудовано стадіон «Динамо». Перший великий дніпропетровський стадіон, який міг вмістити 10 000 осіб, був побудований в стилі конструктивізм, і включав у себе: футбольне поле з трибунами, волейбольний майданчик, тенісні корти, більярдну, спортивні роздягальні, буфет, магазин для вболівальників.

При комплексі стадіону було збудовано й масивну будівлю розкішного на той час ресторану «Динамо». Весь цей спортивний комплекс влаштувався на схилі пагорба між вулицями Дзержинського та Кам’яною.

У першій половині 1930-х років стадіон “Динамо” був головним у Дніпропетровську. Повна назва стадіону – «Динамо» імені В.Р. Менжинського». Під час війни стадіон був сильно зруйнований, а згодом реконструйований. Стадіон «Динамо» вболівальники відвідували і післявоєнний час. Тут проводились матчі на першість міста.

Ветерани дніпропетровського футболу стверджують, що коли на стадіоні проводилися футбольні матчі, при сильному ударі спортсменів та поривчастому вітрі, футбольний м’яч іноді відлітав так, що він опинявся у швидких водах Дніпра.

У зв’язку з будівництвом 1966 року значно більшого за розмірами стадіону «Метеор», старенький «Динамо» втратив своє значення.

На початку 2000-х р. на його території було збудовано містобудівний ансамбль «Крутогірний» із житловим комплексом «Вежі». Новий житловий комплекс став візитівкою міста, і навіть потрапив на емблему Дніпропетровська до Євро-2012.

Категорія: Новини Дніпра, Спорт, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: