Skip to content

Не тільки кровопивці, але й вбивці: як в Дніпрі захиститися від шестиногих вампірів

Щоліта нас гризуть комарі, отруюючи і без того не надто радісне життя. І якби вони просто кусали! На жаль, крилаті шестиногі вампіри, точніше вампірші, можуть попутно заразити якоюсь дуже неприємною хворобою. Наприклад, лихоманкою Західного Нілу чи малярією. Як по можливості убезпечити себе від таких проблем? Що взагалі потрібно знати про шестиногих вампірів? Ці та інші питання ми адресували авторитетним експертам з Дніпра.

Деколи небезпечніше крокодилів

Дехто ставиться до комарів легковажно. Подумаєш, вкусив! Між іншим, дарма. Іноді комарі небезпечніші за крокодилів.

– Під час кровосмоктання комариха може передати близько 300 вірусів різних хвороб, – розповідає Віктор Бригадиренко, кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології та екології ДНУ. – Адже комарі смокчуть не тільки людську кров, вони кусають також різних хребетних тварин, переважно – ссавців і птахів. Комахи, як губка, збирають шкідливі віруси і можуть ними поділитися. 

Комарі переносять дирофіляріоз, хворобу Лайма, лімфатичний філяріатоз, туляремію тощо. В Україні агресивною є також лихоманка Західного Нілу. Напевно, вона є і в Дніпропетровській області. За словами вченого, два десятиліття тому у Запорізькому університеті тестували студентів та виявили, що 80 відсотків мають антитіла до вірусу цієї лихоманки. У нас, мабуть, ситуація аналогічна. Напевно, кожна десята застудна інфекція викликана укусами комарів.

Алергія – у кожного десятого

Більшість дітей та дорослих переносять укуси комарів без ускладнень. З’являються папули, що сверблять, іноді з розчісуванням, які через кілька днів покриваються скоринками і гояться самостійно. Однак нерідкі випадки так званої алергії на комарів. Це реакція на речовину, що міститься у слині комахи. Під час укусу він впорскує отруйну речовину, яка може бути алергеном для людини. Приблизно кожен десятий стикається з тим, що укус комара призводить не тільки до появи звичайних плям, що сверблять, але і до більш серйозних симптомів.

Ганна Панченко, лікар-алерголог Медичної мережі «Garvis – Твоя територія здоров’я», розповіла про ускладнення, що можуть виникати внаслідок укусів звичайних комарів.

– По-перше, це анафілактичні реакції – системні алергічні реакції, що проявляються генералізованим висипом, ангіонабряком дихальних шляхів, – говорить лікар. – На щастя, вони трапляються дуже рідко. З появою цих симптомів слід негайно викликати швидку медичну допомогу. 

По-друге, бактеріальні ускладнення, коли внаслідок розчісування елементів висипу приєднується вторинна інфекція. Також може виникати синдром Скітера – викликані укусом комара великі місцеві запальні реакції, що супроводжуються лихоманкою. Характеризується ознаками запалення шкіри, включаючи набряк, жар, почервоніння, свербіж чи біль. У важких випадках укуси комарів можуть викликати утворення синців та пухирів. Деякі люди також можуть відчувати жар, позиви до блювання або утруднене дихання.

Олеся з Новомосковська зіткнулася із сильною алергією на комарів у своєї молодшої дочки Надії.

– Надюші був рік, коли ми відпочивали на річці, де її покусали комарі, – згадує мама. — Згодом ми помітили кілька гігантських червоних плям на лобі, які почали розпухати прямо на очах. Таке враження, що навіть голова дитини збільшилась у розмірах. Ми відразу ж повезли її до лікаря, де дитині вкололи дексаметазон (синтетичний глюкокортикостероїд, який має протизапальну, протишокову та протиалергічну дію, – ред.). Потім звернулися до дитячого алерголога, який діагностував алергію на комарів та порадив дуже уважно стежити за дочкою та не допускати контактів із цими комахами. Було таке, що ми навіть на вулицю її ввечері не випускали чи одягали з ніг до голови. Сильна алергічна реакція після цього була ще раз – під час відпочинку в Туреччині. Тоді все тіло Наді вкрилося великими червоними плямами, які дуже свербіли. Лікар сказала, що з віком алергія або посилиться, або навпаки – зійде нанівець. Наразі дитині вже шість років, і в цьому плані стало набагато легше.

Як же захистити себе та свою дитину від укусів комарів?

-Обов’язково застосовуйте репеленти (наприклад, на основі ДЕТА – Picnic або Gardex, або на основі IR3535 – Mosquitall) та бар’єрні засоби захисту (москітні сітки тощо), – радить лікар-алерголог Ганна Панченко. — Використовуйте хімічні засоби лише за інструкцією з огляду на дозволений вік. При укусах майте під рукою місцеві засоби першої допомоги – Феністіл гель 0.1%, Пудер Плін, Урьяж прурисид і т. д. Ці засоби зменшують свербіж, попереджають розчісування та вторинне інфікування, а також прискорюють загоєння. Якщо ви помітили ознаки вторинного інфікування – значне почервоніння, посилення місцевого набряку, місцевий біль – обов’язково зверніться до лікаря.

Переносять дирофіляриоз 

Окрім алергії, укуси комарів несуть ще одну загрозу – дирофіляріоз. У Дніпрі щороку реєструють випадки цієї недуги.

– Дирофіляріоз – це небезпечна хвороба, збудником якої є гельмінти роду Dirofilaria, – розповідає Володимир Чумак, лікар-інфекціоніст. – Джерелом зараження дирофіляріозом для людей є головним чином хворі собаки і кішки, в крові яких знаходяться мікроскопічно дрібні личинки. Переносниками дирофілярій від хворих тварин людині є різні види комарів, які, кусаючи хвору тварину, засмоктують личинку дирофілярії, а потім передають людині.

Основними симптомами, за словами лікаря, можуть бути поява безболісної пухлини, свербіж та печіння, можливі слабкість, біль голови, підвищення температури, нудота.

– Паразит може мігрувати під шкірою та за добу долати до 30 см, – констатує Володимир Чумак. – Гельмінт може вражати різні органи – починаючи від очей та закінчуючи статевими органами. Лікується таке захворювання хірургічним шляхом, залежно від того, де збудник зупинився. Препаратів, які вбивають дирофіляріоз, немає. Тому дуже важливо вчасно звернутися до лікаря.

Ворога потрібно знати в обличчя!

Точна кількість видів комарів-кровососів у Дніпропетровській області невідома. У межах області за день вас можуть вкусити 3-5 видів, а в Дніпрі – 1-2. Найпоширеніший в обласному центрі – Aedes vexans.

– Його іноді називають також Culex vexans, – розповів Віктор Бригадиренко. – По Дніпру зі 100 укусів 95 припадають на цей вид. Цей комарик також є переносником небезпечних хвороб, включаючи ту ж лихоманку Західного Нілу. Зміни клімату призводять до появи нових видів комах, що літають. Ареали розширюються дуже швидко. Холодна зима ліквідує тимчасових переселенців, якщо протягом 2-3 років таких зим не було, популяції мігрантів закріплюються. Тропіки разом з їхніми мешканцями стають ближчими.

Говорити про чисельність комарів у регіоні проблематично, але очевидно, що ближче до осені їх кількість багаторазово зросте.

– Комарі діляться на малярійних та інших, – розповідає вчений-біолог. — Дехто вважає, що чим більше комар, тим він страшніший. Але це не так. Наші великі комарі небезпеки не становлять. Побоюватися слід дрібних. Простий малярійний комар (Anopheles maculipennis) і на комара не особливо схожий: маленький, худенький. Нагадує паличку. Ну а його малярійний побратим – згорблений, сутулий. Типовий вампір!

Самка малярійного комара під час посадки піднімає черевце догори, а самка немалярійного, навпаки, опускає його донизу. Малярійна вампіриха небезпечніша, бо здатна смоктати кров за своє доросле життя аж 12 разів, а інші кровососки кусають лише 3-4. Зрозуміло, що перша має більше можливостей заразити нас.

Засоби захисту від комарів – загроза не лише для комариного життя

На полицях магазинів Дніпра – безліч засобів від докучливих комарів. Люди розбирають практично все – пластини для фумігаторів, спреї, спіралі, свічки, не замислюючись, що ці засоби можуть загрожувати не тільки комарам.

Медики кажуть, що під час тління підпаленої спіралі від комарів виділяється величезна кількість важких металів та інших хімічних сполук. Тому дим від спіралі вдихати небезпечно.

Зокрема, в спіралі марки «КОМОДО» діюча речовина – д-алетрин. Цей інсектицид використовують у багатьох побутових інсектицидних препаратах для боротьби з комахами, що літають або повзають. Він вважається дуже токсичним для них та малотоксичним для людини. Однак вплив на організм людини великих доз може спричинити нудоту, блювання, діарею, підвищену збудливість, порушення координації, судоми, параліч м’язів і навіть кому.

Одним із найнешкідливіших для людини засобів від комарів на ринку Дніпра стали пластини для фумігатора «Некусайка», розраховані на дітей від одного року. До складу пластин входить натуральний інсектицид – pyrethrum (піретрум) рожевий – екстракт перської ромашки.

Бренд «СК Джонсон» пропонує аква-спрей від комарів з діючим речовиною діетілтолуамід (ДЕТА). Цей репелент розробили американські військові у 1946 році для захисту особового складу у регіонах із великою кількістю комах. Стверджується, що він абсолютно нешкідливий для людини. Однак, на думку вчених, діетілтолуамід згодом став також нешкідливим і для комарів. Дослідники Лондонської школи гігієни та тропічної медицини кажуть, що комарів спочатку відлякувала субстанція, проте потім вони стали несприйнятливими до неї. 

Рідина від комарів Anti Mosquito українського виробника працює на основі діючої речовини трансфлутрин. Ця ж речовина є основою для всієї лінії «Некусайка». Як правило, трансфлутрин додають у дешеві фумігатори. Якщо в повітрі накопичиться дуже багато цієї комариної отрути, то для людини це теж може мати негативні наслідки – запаморочення, блювання, галюцинації.

В інтернет-магазинах мешканцям Дніпра є доступним досить дорогий засіб від комарів, але заявляється, що його склад повністю натуральний. Йдеться про органічний бальзам від американського виробника Badger Company. Вартість – від 400 грн. Він працює на основі ефірних олій, приємно пахне та, як заявляє виробник, добре впливає на шкіру. Але для алергіків ефірні олії можуть бути небезпечними.

– Основна проблема в тому, що, якщо ми купили якийсь препарат у магазині, то гадаємо, що про наше здоров’я подбали. Що ніхто не продаватиме шкідливу для здоров’я людини хімію, – каже Віктор Бригадиренко. – Цей препарат можуть виготовити як у нас, так і у Китаї. А там рівень піклування про здоров’я людини вкрай низький. Головне для виробника такого засобу – щоб він убив за секунду комаху, що пролітає в зоні його дії. А якщо потім у людини внаслідок впливу інсектициду може виникнути цироз печінки чи нирки відмовлять, це мало турбує китайських виробників.

Тобто для людини застосування таких засобів від комах теж є вкрай шкідливо і небезпечно, констатує вчений-біолог.

– Якщо оцінити  небезпеку товарів, що продаються в супермаркетах, то на першому місці серед тисяч інших будуть інсектициди, які ми застосовуємо від комарів, – стверджує Віктор Бригадиренко.

З кровопивцями бийся – та про природу не забувай

Засоби боротьби з комарами та іншими комахами, що продаються в магазинах, надзвичайно шкідливі для навколишнього середовища. Китай працює з ранку до вечора та синтезує на основі західних технологій приблизно півсотні інсектицидів, які вбивають комах. В основному вони контактної дії – це коли інсектицид впливає через дихальні шляхи на комара або коли комар торкається предмета, одягу або шкіри людини, на яких є інсектицид, і отримує смертельну дозу речовини. 

– Треба пам’ятати, що є й сотні інших комах, які перебувають у навколишньому середовищі, – каже Віктор Бригадиренко. — І людина, на одязі чи на шкірі якої є інсектицид, може, не бажаючи того, занапастити й інших комах — просто проходячи повз. Причому форма застосування інсектициду не відіграє ролі – чи то пластини, спреї чи спіралі. Якщо воно діє, то концентрація речовини в кубічному сантиметрі повітря, де літає комар, є смертельною. Комар з фізіології нічим не відрізняється від, наприклад, гусениці або капустяної білянки (метелика) – тобто і для них ця доза також буде смертельною.

Інсектицид, який ми розпорошуємо навколо комарів, – тривалої дії, тому до цього треба дуже серйозно ставитися. І форма застосування такої речовини – спіраль, аерозоль чи ще щось – не має значення. Якщо доза в певному обсязі буде смертельною, то загинути можуть усі комахи – і хижі, і рідкісні червонокнижні, і нешкідливі для нас.

Народні засоби боротьби з кровососами

Дніпрянка Лідія Панькіна поділилася своїм досвідом у відлякуванні комарів і розповіла про кілька народних засобів, які досить ефективні, якщо їх правильно використати.

Один із таких засобів – суміш желатину та дитячого крему. Цю мазь можна нанести на шкіру для запобігання комариним укусам. Також гвоздика, одеколон, лаванда і різні ефірні олії мають відлякувальний ефект.

Можуть відлякувати комарів і деякі рослини. Бузину, базилік або бадилля від помідорів можна повісити у дворі для забезпечення захисту від комарів. Діючий і простий народний засіб – використання диму. Обкурювання відкритої території густим димом може значно знизити кількість комарів.

Береженого бог береже, і комар не лякає

Як не нарватися на численні неприємності, викликані комариними укусами? Будь-які небезпечні місця, там, де живуть демони, злі духи та інша нечисть, краще уникати. Це в тому числі болота і драговини, де комарів хмари.

Якщо там не бувати, шансів потрапити «на голку» комахи набагато менше. Тим більше, що переважна більшість квартир та будинків вже оснащені антимоскітними сітками.

Але взагалі людина, яка постійно контактує з природою – збирає гриби, копається на городі, виховує кішечок та собачок, як правило, менш сприйнятлива до вірусів, які переносять комарі. ЇЇ  імунітет вищий, ніж у містян,  які виходить з квартири лише на роботу та в магазин.

Універсальний спосіб боротьби із кровососами запропонував відомий дніпровський зоолог Валентин Булахов. Він простий, як усе велике. На студентській польовій практиці біофаку ДНУ професор випробував його на собі.

Перед відбоєм Валентин Леонтійович роздягнувся і відважно увійшов до намету, що кишить комарами. За півгодини гордо вийшов і оголосив студентам: «Тепер спіть спокійно. Всі комарі ситі!

Втім, повторити цей вчинок-подвиг нашого неординарного земляка мало хто наважиться. Та й комарі вже не ті. Вони стали ще хитрішими та винахідливішими.

Олександр Разумний, Тетяна Захарова, Юлія Супрун, Євген Сидоренко, Василь Розтрьопа.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: