Skip to content

Скандальний законопроект № 5655: хто стоїть за лобіюванням містобудівної «реформи»

Європарламент закликав президента не підписувати скандальну містобудівну “реформу”. Проте навіть рішення Європарламенту не зупинило команду “імплементаторів”. Під час великої міжнародної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference 2023), яка відбувається у Лондоні 21–23 червня, не обійшлося без згадок та лобіювання № 5655. Більше того, під розкритикований Європою законопроєкт підготували навіть окрему презентацію. Кому це вигідно, з’ясовували експерти Руху «Чесно».

Після рішення Європарламенту низка сайтів поширила матеріали з ознаками “джинси”. Ця масована інформаційна кампанія спрямована на дискредитацію резолюції Європарламенту та думки європейських партнерів зокрема.

Інформаційна кампанія розпочалася, по суті, з посту депутатки від “Слуги народу” Марʼяни Безуглої, яка зазначила, що депутат Європарламенту Міхаель Ґалер вніс правку з голосу, мовляв, такому ще треба повчитися у депутатів Європарламенту.

Більшість із тих, хто відреагував на пост Безуглої, просто посміялися, але окремої уваги заслуговує реакція віцепрем’єра Олександра Кубракова, який разом з Оленою Шуляк та командою вже понад пів року “імплементує” не підписаний президентом скандальний законопроєкт і навіть долучився до створення окремого сайту https://pro5655.gov.ua  на урядовому домені.

Кубраков дуже тепло підтримав пост, який дискредитує роль і політичні процеси Європарламенту.

Попри усі спроби переконати суспільство та президента в необхідності підписати законопроєкт № 5655, його ризики фіксує не лише українське суспільство, а й європейські партнери. Для них критично важливо не допустити зловживань та корупції під час відбудови. Для українців же, окрім цього, важливо фіксувати дії усіх причетних до лобіювання сумнівних реформ, зловживання владними повноваженнями та негативного впливу на імідж країни. Від цього залежить, скільки ресурсів буде отримувати країна для повоєнної відбудови.

Нагадаємо, що неодноразово проти реформи виступали і представники місцевого самоврядування. Міський голова Дніпра Борис Філатов заявляв, що «Закон 5655 – це історія великого обману всіх, включаючи Президента».

«Якщо Президент підпише цей скандальний закон, то через певний час кожен з мешканців має ризик побачити, як просто у нього во дворі замість газону, дитячого майданчика тощо почнуть зводити будинок, скажімо, на 15-20 поверхів. При цьому ані мешканці, ані міська влада нічого не зможуть зробити з цим. В подібній ситуації буде лише один варіант: збирати валізку, брати каву та бутерброди та їхати в Київ, щоб висловити центральній владі своє незадоволення», – вважає Борис Філатов.

Асоціація міст України просила зустрічі з Президентом, щоб обговорити цей законопроєкт. До того ж, Національне агентство з запобігання корупції визначило, що №5655 не відповідає Антикорупційній стратегії.

Юристка Олена Доненко вважає, що позиція Європарламенту по цьому законопроекту дає потужний сигнал нашому Гаранту, що документ вимагає додаткової уваги.

«Нещодавно, перебуваючи в Брюсселі, спілкуючись безпосередньо із представниками поважних європейських інституцій та звичайними громадянами, складно було не помітити, як високо вони цінують можливість вирішувати складні питання на регіональному рівні – більш простому і зрозумілому. Вочевидь, децентралізація є базовим принципом Європи. Тож не міг залишитися без уваги законопроект 5655 як такий, що суттєво звужує повноваження громад, фактично згортає реформу децентралізації в Україні.

Сподіваюся, що, вочевидь, помилковий законопроект 5655, не поставить на паузу наш євроінтеграційний процес як такий, з нетерпінням чекаю на розвиток подій та сподіваюсь, що наш Президент скористається своїм правом вето», – написала вона на своїй сторінці в Фейсбук.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: