Skip to content

Закон 5655 – це історія великого обману всіх, включаючи Президента, – Борис Філатов

Новини Дніпра: Інтерв'ю з Борисом Філатовим перед Новим роком 2023 - Наше Місто

Дискусії щодо скандального закону 5655 в Україні продовжуються. Ще до голосування за нього у Верховній Раді, категорично проти цієї містобудівної реформи висловлювався міський голова Дніпра Борис Філатов. Він назвав цей закон аморальним та корупційним. Верховна Рада таки підтримала законопроект. Тож, тепер він має бути підписаний Президентом України. В ході великого інтерв’ю, яке Борис Філатов дав ексклюзивно для “Наше місто”, міський голова більш детально розповів про те, як закон може негативно позначитись на забудові міста, в разі його підписання.

Згідно тексту закону, забудовник зможе будувати що завгодно і як завгодно, не узгоджуючи свої плани взагалі ані з ким,  в першу чергу – з місцевими мешканцями.

“Закон 5655це історія великого обману всіх, в т.ч. – Президента. Якщо він дасть себе обманути ділкам від будівельного бізнесу і депутатам, які на них працюють – це велика кривда.

Я спілкувався зі стейкхолдерами і бенефіціарами цього процесу, казав їм – не робіть цього. Або – треба врахувати позицію місцевого самоврядування.  Як кажуть – “добра справа так не робиться” – шляхом ламання людей через коліно.

Люди, які підштовхують цей закон Президенту, отримали великі гроші за це. Вони подають це нібито під виглядом «боротьби з корупцією» та впровадження «діджиталізації». Однак це не так.

Навпаки, усі адекватні експерти, активісти, професійні архітектори – вони проти! А це люди, які десятки років воювали проти хаотичної забудови того ж Києва.

Тож, якщо Президент підпише цей скандальний закон, то через певний час кожен з мешканців має ризик побачити, як просто у нього во дворі замість газону, дитячого майданчика тощо почнуть зводити будинок, скажімо, на 15-20 поверхів. При цьому ані мешканці, ані міська влада нічого не зможуть зробити з цим. В подібній ситуації буде лише один варіант: збирати валізку, брати каву та бутерброди та їхати в Київ, щоб висловити центральній владі своє незадоволення.

Можна багато говорити про те, що нібито в кожного з мерів великих міст є «свої» забудовники. Однак найголовніше зараз те, що у людей, у мешканців міст були важелі впливу на місцеву владу”, – розповів Борис Філатов.

У Дніпрі, на відміну від Києва чи Одеси, ніколи не руйнували архітектурне обличчя міста.

Новини Дніпра: Інтерв'ю з Борисом Філатовим перед Новим роком 2023 - Наше Місто

“Зрозуміло, що у людей, у професійних архітекторів є свої думки, вподобання. Однак найголовніше, що у нас завжди є діалог – між владою і бізнесом, завжди є дискусія – в експертному середовищі, на містобудівній раді, з мешканцями міста.

Наразі в місті небагато проблемних об’єктів будівництва, і це в першу чергу – забудови скандальних братів Каснерів. Так, у нас в Дніпрі всі хитрі та дуже розумні, але в нас завжди є діалог. І міська влада завжди наполягає: працювати, робити бізнес, будувати треба в розумних і законних рамках. Отже, якщо бажаєте звести певну будівлю – отримайте документи, як передбачає закон, отримайте згоду мешканців сусідніх будинків, побудуйте людям сквер, об’єкти благоустрою тощо.

А пiсля ухвалення цього закону кожен забудовник зможе робити все, що забажає. І мені дуже шкода рідне місто, якщо усі ці «каснери» поїдуть в столицю, в міністерство, і там в режимі «єдиного вікна» отримають за гроші документи на свою чергову жахливу новобудову.

Загалом через певний час у країні будуть сотні будмайданчиків. І протести людей проти цього свавілля перемістяться до столиці. І тоді вже ніхто не скаже, що в цьому безладі винен Кличко, Терехов чи якийсь інший мер певного міста. І коли до мене прийдуть містяни, розлючені якоюсь забудовою, я усіх спрямую до партії влади, яка просувала цей закон і все це дозволила”, – резюмував Борис Філатов.

Повну версію інтерв’ю читайте за посиланням.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: