Skip to content

Запрошуємо до «Мишоловки»: у Дніпрі покажуть детектив за Агатою Крісті 

Новини Дніпра: Мишоловка вистава Драміком

Обмінні гастролі між театрами — це добра та давня традиція, яку в нашій області вирішили не порушувати навіть під час воєнного часу. Цього року «обмінятися» своїми найкращими виставами вирішили Дніпровський академічний театр драми та комедії та Академічний музично-драматичний театр ім. Лесі Українки міста Кам’янського, пише «Наше місто».

Вже 9 червня артисти ДРАМіКОМу зіграють у Кам’янському комедію «Спальня Сальвадора» за п’єсою відомого італійського драматурга і кіносценариста Альдо де Бенедетті «Сублімація кохання». 

Натомість творча команда Театру ім. Лесі Українки того ж дня зіграє  на сцені ДРАМіКОМу детектив «Мишоловка. Вбивство на Калвер-Стріт» за легендарною п’єсою Агати Крісті у постановці заслуженого діяча мистецтв України Сергія Чулкова. Ця вистава, прем’єра якої відбулась 11 березня цього року, викликала неабиякий інтерес у театральної публіки Кам’янського. Тож сподіваємось, що й глядачам з Дніпра вона теж сподобається.

«Мишоловка» — одна з найвідоміших п’єс у світі. Можна зазначити, що саме цей твір Агати Крісті став її найуспішнішим комерційним проєктом. Так, вистава «Мишоловка» в театрі лондонського Вест-Енда стала найбільш тривалою у прокаті з усіх вистав у світі: після прем’єри в 1952 році  вона без перерви йде понад 70 років,  відбулося майже 29 тисяч її показів. Лише у Лондоні її переглянули 10 мільйонів людей. Проте в Україні театри не часто звертаються до творчості «королеви детективу», можливо вважаючи цей матеріал надто складним для втілення.  А от у театрі Кам’янського ризикнули й не прогадали – 4 прем’єрні покази цього легендарного детективу пройшли при аншлагах.  

– В Агати Крісті, як у ніякого іншого письменника, детективна основа, жанрова основа дуже тісно й органічно переплітаються з психологічним обґрунтуванням злочинів та вчинків героїв, — зазначає режисер-постановник вистави, заслужений діяч мистецтв України  Сергій Анатолійович Чулков. — Вона дуже гарний психолог. У тій же «Мишоловці» всі намагаються викрити та зловити злочинця. Але при цьому всередині цього вузького кола людей ми спостерігаємо чотири досить глибокі драми серед героїв, які ніяк не причетні до вбивства, але мають свої серйозні проблеми. Кожен із них має свої «скелети в шафі», у кожного з них є щось таке, що змушує їх хвилюватися при виникненні якихось екстремальних ситуацій. Саме їхні особисті драми, їхні вчинки додають інтриги всьому, що відбувається на сцені.

По сюжету в засніженому приватному пансіоні у передмісті Лондона через непогоду застрягли семеро його мешканців. Раптом у пансіон заявляється сержант поліції та повідомляє, що тут має статися злочин. Хтось із тих, хто перебуває в пансіоні – майбутня жертва, а хтось – убивця… Страх поселяється в готелі… Неприязнь, підозри, ненависть змінюють постояльців, та їхніх господарів!

У цій виставі кожному з персонажів є що приховувати, і кожен мав можливість і мотив скоїти вбивство. По ходу дії жертви стають звинуваченими, а обвинувачі – жертвами. Затамувавши подих глядачі будуть стежити за тонкими психологічними нюансами, насолоджуватися іронією, неперевершеним  стриманим англійським гумором та благородним зовнішнім спокоєм, за яким ховаються гарячі пристрасті. А ще вони стануть свідками кількох злочинів, проте хто ж вбивця дізнаються лише в самому кінці. До речі ім’я злочинця ніколи не згадується у рецензіях і звітах про виставу. Так свого часу забажала сама «королева детективу» Агата Крісті, ця традиція зберігається і зараз.

Тож якщо ви хочете дізнатися, хто ж дійсно скоїв вбивство на Калвер-Стріт, обов’язково приходьте 9 червня о 18:00 до театру ДРАМіКОМ.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: