Skip to content

Нові правила для українських біженців в Чехії: що змінилося

Ксенія Куземко

Від початку повномасштабного вторгнення, в Чехії зареєструвалися понад 500 тисяч українських біженців. Місцева влада планує змінити умови перебування українців. Про це повідомляє Visit Ukraine, пише «Наше місто».

Зазначимо, що нові правила почнуть діяти з квітня. Зміни вже підтримав парламент Чехії. Тепер документ чекає на підпис президента країни.

Що зміниться для українських біженців

Наразі протягом перших місяців проживання в країні Чехія виплачує українцям по 5 000 крон щомісяця. Далі нараховують 4 860 крон для дорослих і 3 490 для дітей. Додамо, що фінансову підтримку можуть отримувати тільки ті українці, яких не забезпечили безкоштовним житлом та багаторазовим харчуванням.

Водночас, зазначається, біженці з інвалідністю та пенсіонери отримуватимуть більше. Зокрема:

  • 7290 крон для дорослих;
  • 5235 крон для дітей.

Також проводитиметься контроль адреси проживання.

Допомогу можуть не дати

Розмір допомоги будуть вираховувати за спеціальною формулою: розмір виплати, яку просить заявник, плюс витрати на житло, мінус дохід заявника.

Якщо отримана цифра буде меншою або дорівнювати нулю, виплату не назначать. Якщо результат становитиме від 1 до 50 крон, біженцю назначать допомогу в 50 крон. В інших випадках розмір виплати буде дорівнювати сумі, яку отримують у результаті розрахунків.

Українців мотивуватимуть працювати

Водночас Чехія має намір мотивувати українських біженців шукати роботу. Так, якщо цього не буде зроблено протягом 150 днів з моменту набуття статусу тимчасового захисту, розмір виплати від держави зменшиться до 3130 крон для дорослого.

Крім того, зазначається, Чехія створить державний реєстр трудових договорів із біженцями.

За житло треба буде платити

Безкоштовне житло надаватимуть тільки на 150 днів з моменту отримання тимчасового захисту. Українці з тяжким матеріальним становищем зможуть користуватися житлом довше. До того ж якщо біженець не проживатиме в наданому приміщенні понад 10 днів поспіль без поважної причини, він втратить право проживати в цьому місці далі.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: