Skip to content

Скандальний законопроект 5655 «про містобудування» європарламентарі назвали перешкодою до вступу в ЄС

Депутат Європарламенту від Німеччини Міхаель Галер, перебуваючи в Україні зазначив, що зміна законопроєкту 5655 є однією з умов вступу України до Європейського Союзу. Він наголосив на тому, що для вступу в Євросоюз необхідно, аби українські закони повністю відповідали європейським правилам і важливі реформи було розпочато, повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на Асоціацію міст України.

 «Важливі реформи розпочато, це реформа децентралізації, вона повинна бути продовжена і завершена. Не можна допустити, щоб Україна полишила шлях боротьби з корупцією. Один з законів, які ми обговорювали, це 5655, – за нашою оцінкою він є трохи проблематичним. Його треба доопрацювати», – зазначив європарламентар.

Представники місцевого самоврядування України вважають, що законопроєкт знищує досягнення успішної реформи децентралізації, вся будівна галузь централізується у профільному міністерстві в руках містобудівної палати – органу з незрозумілим статусом та звільняється від реального контролю.

Цей законопроєкт наробив чимало галасу у суспільстві, що не дивно. Зокрема й через те, що після його ухвалення майже неможливо буде поскаржитися на недоброчесного забудовника. Натомість скарги можна буде подавати на:

  • архітекторів,
  • експертів,
  • органи місцевого самоврядування,
  • навіть на органи контролю.

Міський голова Дніпра Борис Філатов неодноразово заявляв, що «Закон 5655 – це історія великого обману всіх, включаючи Президента». «Якщо Президент підпише цей скандальний закон, то через певний час кожен з мешканців має ризик побачити, як просто у нього во дворі замість газону, дитячого майданчика тощо почнуть зводити будинок, скажімо, на 15-20 поверхів. При цьому ані мешканці, ані міська влада нічого не зможуть зробити з цим. В подібній ситуації буде лише один варіант: збирати валізку, брати каву та бутерброди та їхати в Київ, щоб висловити центральній владі своє незадоволення», – вважає Борис Філатов.

Цей законопроєкт повністю нівелює контроль міст за будівництвом, вважає київський міський голова Віталій Кличко. На його думку, таким чином створюються умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. «А тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування!», -говорить Кличко

Нагадаємо, Асоціація міст України звернулась до Президента України Володимира Зеленського про застосування ним вето щодо законопроєкту 5655. 13 грудня 2022 року до Президента про застосування вето на 5655 звернулись на сесіях рад понад 1000 депутатів місцевих рад з різних громад України, петицію про ветування 5655 на сайті Президента необхідні 25000 громадян підписали за кілька годин.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: