Вергуни — традиційна українське печиво родом із Полтавщини. Раніше вергунами частували колядників, на вечорницях та готували для молодої сім’ї баби-повитухи. Сьогодні кореспондент «Наше місто» розповість як приготувати вергуни на кефірі за традиційним рецептом, який вам буде просто повторити в домашніх умовах із продуктів, які є майже завжди під рукою.
Інгредієнти
- 400 г борошна (+ для підпилу)
- 250 г кефіру 2,5%
- 100 г цукру
- 1 яйце
- ½ ч. л. розпушувача
- 500 мл соняшникової олії для смаження
- 50 г цукрової пудри (для подачі)
Спосіб приготування
В глибоку миску всипте 400 г борошна, ½ ч. л. розпушувача, 100 г цукру, вбийте 1 яйце та влийте 250 мл кефіру 2,5%. Перемішайте ложкою, а потім присипте робочу поверхню борошном та вимішайте тісто так, щоб воно не липло до рук. Можете скористатися кухонною машиною з насадкою гак. З тіста зробіть кульку, загорніть в харчову плівку та залиште відпочивати на 20 хвилин.
Після цього відріжте від тіста невеличкий шматок, розкачайте його круглої форми завтовшки 3-4 мм.
Наріжте смужки шириною 5-7 см та виріжте з них ромби довжиною 9-10 см.
Посередині кожного ромбу зробіть надріз 4 см та один край протягніть через отвір по середині.
Розігрійте пательню з 500 мл соняшникової олії. Викладайте ромби з тіста та смажте з обох боків, перевертаючи шумівкою до появи рум’яної скоринки.
Готові вергуни викладайте на тарілку, застелену паперовим рушником, щоб увібралася зайва олія. Як остигнуть – притрусіть 50 г цукрової пудри та подавайте до столу.
Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна
Позначки: укрнет