Skip to content

Історія Дніпропетровщини: таємниці старовинної фортеці Кодак

Вихідні — саме час трохи поміркувати та заглибитись в історію. Сайт  «Наше Місто» пропонує невеликий віртуальний екскурс до однієї з ранніх фортець Правобережжя Дніпра — Кодак.

Відвідуючи одне з найстаріших селищ Дніпропетровщини – Старі Кодаки, мандрівники неодмінно прямують до річки Дніпро.

Тут їх зустрічають два монументи — гранітна брила з написом «Пам’ятник архітектури історії національного значення Фортеця Кодак XVIII століття» і встановлена на початку ХХ століття стела, яка розповідає, що «На цьому місці гетьман Богдан Хмельницький з військом запорізьким взяли фортецю Кодак».

Від майданчика тягнеться стежка до пагорба, звідки відкривається неймовірно мальовничий краєвид на Дніпро та його притоку Самару. Тут лежать останки фортеці Кодак. Але це не зупинило радянських «приборкувачів природи»: 1938 року тут почали видобувати граніт, і більшу частину території фортеці було знищено.

Ґрунт поступово роз’їдає ерозія, у землі утворюються провали. На місці колишнього гранітного кар’єру утворилося озеро, яке розташувалося між кам’яним урвищем та течією Дніпра. Сьогодні лише земляні вали нагадують про колишню велич фортеці Кодак, яка була взірцем фортифікаційного мистецтва XVII століття.

Перший варіант фортеці був побудований за наказом польського короля Владислава IV в 1635 за проектом французького інженера Боплана. Вона являла собою невелике чотирикутне укріплення з воротами та підйомним мостом через рів. Сторона кожного із земляних валів становила понад 100 м. Усередині фортеці було викопано глибокий колодязь, біля нього — землянки для солдатів і будинок для коменданта. Для зберігання провіанту та пороху використовували льохи.

Через кілька місяців після завершення будівництва, того ж таки 1635 року, запорізькі козаки захопили фортецю та частково її зруйнували. Через чотири роки, 1639-го, правителі Речі Посполитої взялися за зведення нового оборонного пункту, керуючись найкращими зразками тогочасної фортифікаційної науки. Якби фортецю було реконструйовано, сучасні любителі пригод побачили б неймовірну споруду із землі та дерева.

Новини Дніпра: таємниці фортеці Кодак - Наше Місто

У кожному кутку були обладнані бастіони, що «дивляться» на чотири сторони світу. Гарнізон Кодака тепер міг не лише оборонятися, а й атакувати — вести запеклий вогонь місцевістю. Розміри вдосконаленої фортеці вражали: площа – 21 га, висота валу досягала 12 м, загальна довжина по периметру складала 1,6 км.

Після початку визвольних змагань під керівництвом гетьмана Богдана Хмельницького Кодацька фортеця потрапляє під контроль Коша Запорізької Січі та стає важливим центром контролю судноплавства на Дніпрі.

І сьогодні велич Дніпра та вражаюча безмежна панорама розбурхують уяву, змушуючи згадати про могутніх королів, мужніх козаків та бурхливі події української історії, що вирували на цих берегах.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: