Skip to content

Щоб рік був багатим: традиційні страви, які варто приготувати на Щедрий вечір

Ксенія Куземко

Вже у цю п’ятницю, 13 січня, в Україні будуть відзначати свято Маланки або Щедрий вечір — народне та церковне свято напередодні Старого Нового року. В цей день заведено готувати багатий святковий стіл зі смачними м’ясними стравами, за яким збирається уся родина. Кореспондент «Наше місто» розповість, що приготувати на Щедрий вечір, щоб рік був вдалим та багатим.

Що приготувати на Щедрий вечір

На Щедрий вечір має бути щедро: не лише стіл, а й атмосфера і декор. Красива скатертина, гарний посуд, свічки – святковість, але не помпезність – щоб було затишно.

Страв має бути, як і на Святу вечерю, 12, але вже не пісних. Господині не обмежувалися – готували все, що могли собі дозволити і навіть більше, аніж 12.

Основні страви:

  • Кутя – багата і солодка.
  • Страви зі свинини. Адже Святий Василь вважається покровителем свинарства, звідси й традиція 14 січня, а заразом і на Щедрий вечір готувати ковбаси, холодець, печеню, кров’янку і обов’язково їсти сало.
  • Вареники. Вони мають два «призначення». Перше – символічне: це ознака добробуту. У старовину казали, у Царстві Божому праведники будуть «як вареник у маслі». Друге значення – суто практичне: ними «розраховувалися» з колядниками. Тому готували вареників багато і різних.
  • Млинці й пироги. Це відголос язичницького символу – сонця, світла, тепла.

Що готувати на Щедрий вечір, окрім цих страв, – то вже на ваш розсуд. Традиційно на стіл ставили борщ, узвар, гриби, свіжі, тушковані чи квашені овочі.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: