Skip to content

Українці отримають штрафи за генератори: у якому випадку та як цього уникнути

В Україні Держспоживслужба попередила про можливі штрафи за використання генераторів без дозволу на викиди. Такі дозволи можна отримати безкоштовно і за лічені години, при цьому незважаючи на можливість накладати штрафи, у період воєнного стану та відключення струму бізнесу «пробачають» можливі порушення.

Про те, як і хто має подавати декларації та за що теоретично можуть оштрафувати, читайте у матеріалі сайту «Наше Місто».

За що та кого можуть оштрафувати?

Держспоживслужба попередила: бізнес можуть оштрафувати на 5-8 тис. грн за використання генератора без дозволу. За кілька годин повідомлення видалили і з сайту, і зі сторінок відомства в соцмережах.

Нагадування про штрафи в період відсутності електроенергії – непопулярний крок. Перевірки для бізнесу скоротили, при цьому бізнес-асоціації побоюються випадків корупції. Коли перевіряючі органи замість штрафів збиратимуть хабарі.

Однак при цьому згідно з чинним законом використовувати генератори без дозволу справді не можна. Це стосується лише бізнесу (кафе, ресторанів, магазинів). Тобто, всіх, хто продовжує роботу в період відключення струму.

«Відсутність дозволу на викиди може загрожувати підприємству накладенням адміністративного штрафу від 5 до 8 тис. грн.; обмеженням, тимчасовим припиненням діяльності, пов’язаної з використанням генератора», – заявили у Держспоживслужбі.

Як оформити дозвіл?

Хороша новина – такі дозволи безкоштовні. Поки діє воєнний стан, будь-який бізнесмен може у найближчому Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або Дії подати декларацію для використання генератора.

Як пояснюють в одному з ЦНАП, фактично зараз не потрібен дозвіл. Потрібно просто подати декларацію. Таку декларацію зобов’язані приймати чиновники і після цього оштрафувати бізнес не зможуть.

Чи потрібно отримувати дозвіл простим українцям?

Якщо ви використовуєте генератор для особистих потреб (вдома), дозвіл вам не потрібен. Декларації має подавати лише бізнес.

Чи можуть оштрафувати за зберігання палива для генератора?

Теоретично така можливість є. Наприклад, якщо зберігати більше 5 л палива без ліцензії, якщо встановити генератор на недостатній відстані від палива чи житлових приміщень. Поліція має право виписати штраф за порушення Кодексу про адміністративні правопорушення.

Однак за неправильне зберігання палива в Україні бізнес не штрафують (як і за відсутність ліцензії). Кодекс розробляли у ситуації, коли кожному підприємству для того, щоб вижити, не потрібно було встановлювати генератори. І тепер правоохоронці практично заплющують очі на відносно незначні правопорушення.

Але водночас не варто ігнорувати й можливі скарги. Наприклад, якщо шум генератора на першому поверсі заважає мешканцям другого, генератор можна помістити в спеціальну конструкцію, що провітрюється, перенести у віддалене від будівлі місце. Це зменшить шум. Також не можна підключати без дозволу генератор безпосередньо до мережі. Він має працювати автономно.

Крім того, генератор потрібно розмішати на відстані 6 м до найближчої стіни (цим правилом бізнес часто нехтує), на відкритому повітрі або у спеціальному загородженні вентильованому. За його використання виділяється чадний газ. Тому суворо заборонено використовувати генератор у приміщеннях, на балконах тощо.

Найважливіша умова при експлуатації генераторів – забезпечити безпеку його експлуатації. В умовах повномасштабної війни працюючий бізнес забезпечує можливість не лише випити кави або зарядити телефони під час відключення струму, а й сплачує податки до бюджету та створює робочі місця.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: