Skip to content

Італійське палаццо XVI століття у Дніпрі: таємниці Палацу профілактики

У двадцяті роки бурхливого XX століття західна околиця Дніпра стала районом найінтенсивнішої забудови. Тоді у робочому районі обласного центру виник великий об’єкт – «Палац охорони здоров’я» (Палац профілактики). Про те, чим знаменита споруда, про цікаві факти з її історії, хто і як збудував палац, повідомляє сайт «Наше Місто».

«Палац профілактики» може з повним правом претендувати на звання архітектурного символу міста епохи 1920-х років. В історії цієї будівлі, як у дзеркалі, відбилися головні перипетії і архітектури, і державної політики того непростого часу.

Проект будівлі великої робочої поліклініки, яка отримала помпезну, типову для того часу назву «Палац охорони здоров’я», а також «Палац профілактики», було виконано О.Л. Красносільським у 1923 році. Будівництво тривало три роки, з 1924 до 1927 року.

Згідно з уявленнями того часу, палац призначався для комплексного медичного обслуговування та одночасно «санітарної освіти» робітників заводу імені Петровського. Своєрідне призначення будівлі зумовило його складну композицію та структуру. Тут були одночасно передбачені приміщення для лікування, для лекцій, для персоналу та для відвідувачів.

Будівля «Палацу профілактики» – триповерховий корпус, розділений на три частини. Центральна частина має яскраво виражений архітектурний акцент: напівкругле поглиблення заввишки два поверхи з напівкуполом. Це рідкісний приклад в архітектурі та єдиний у нашому місті. На вершинах колон розташовувалися до війни мармурові скульптури. Вхід підкреслено гранітними парадними сходами.

Загалом «Палац профілактики» нагадував своїм зовнішнім виглядом не звичайну лікарню або робочу поліклініку, а… італійське палаццо XVI століття.

Вражала будівля не тільки розмахом, а й обсягом послуг, що надаються населенню. Так, у звіті Кайдацької райради у 1930 році сказано:

«При «Палаці охорони здоров’я» відкрито діагностичний кабінет, куди запросили найкращих спеціалістів-професорів; урологічний кабінет (з хірургічним нахилом) для обслуговування хворих на сечостатеві хвороби; травматологічний кабінет – для лікування травматичних випадків, для якого замовлено спеціальне механо-терапевтичне обладнання; посилюється новою апаратурою електро-світлолікарня. Відкрито діабетичний диспансер та дієтичну їдальню».

У роки війни «Палац профілактики» було зруйновано. У 50-х роках будівлю відновили, але з відхиленнями від первісного проекту. Зокрема, було змінено планування відповідно до нового призначення приміщення. Було частково змінено фасад, значною мірою втрачено декор. Зник величезний напис «Палац охорони здоров’я» на вершині головного фасаду. Не було відновлено чотири великі мармурові скульптури (скульптор М.М. Панін) на колонах головного фасаду. Проте загалом парадний вигляд будівлі залишився тим самим.

1996 року споруда була визнана пам’яткою архітектури міського значення. Але унікальний архітектурний витвір стали знищувати вандали.

Новини Дніпра: таємниці Палацу профілактики - Наше Місто

Із 2016 року «Палац профілактики» не експлуатується. Тепер він перебуває в аварійному стані. Споруда кілька разів виставлялася на аукціони, але вона так і не знайшла свого інвестора.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: