Skip to content

Дім першого мільйонера: які легенди ходять про найвідоміший готель Дніпра

У Дніпрі багато старовинних будівель, історія яких захоплює, дивує та вражає. Однією з візитівок міста є готель «Україна», що розташований по проспекту Яворницького. Про цікаву історію будівництва цієї пам’ятки архітектури дізнавався сайт «Наше Місто».

1 січня 1914 року у Дніпрі офіційно відкрився будинок Хреннікова. Чоловік, на честь якого названо будинок, був мільйонером та власником одного з перших у місті автомобілів. Сучасники говорили про нього зовсім неоднозначно: як про рідкісного скупердяя і в той же час – щедрого мецената.

Ідея спорудження будинка в українському стилі у нього виникла у 1909 році. Будівництво планувалось за власним проектом Хреннікова на розі проспекта Яворницького та вулиці Короленко. Тоді там були розташовані торгові ряди, частина яких йому належала. Але не всі орендарі згодились звільнити місце. Тоді меценат вирішив вдатися до радикальних заходів, що спричинило судові розгляди. Відомо, що Хренніков мало не потрапив у в’язницю.

Новини Дніпра: легенди готелю "Україна" - Наше Місто

Допомагали Хреннікову реалізувати задумане Дмитро Яворницький та Микола Міхновський. У свою чергу, мільйонер допоміг Міхновському видавати в Харкові тижневик «Сніп», а Яворницькому видав 1909 року «Матеріали до біографії Т. Г. Шевченка» за власний кошт.

Почати будівництво вдалося лише 1910 року. В результаті у 1914 році перед жителями постала 4-поверхова будівля у стилі українського модерну. Дах із червоної черепиці, три крила, два виходи. Білі фасади були прикрашені плиткою з яскравим орнаментом.

Володимир Хренніков був одним із популяризаторів української культури і в будинку все так чи інакше вказувало на історію та традиції нашої держави. Так, стіни прикрашав український розпис, а шпиль вінчав козак на коні під час бою з ворогом. Кожну вежу на фасаді вінчав шпиль, що справляло враження ніби «розкрився» справжній купол запорізької церкви. Вікна теж були у характерному для козацьких будинків стилі. Будинок Хреннікова вражав усіх як усередині, і зовні незвичайністю і єдністю стилю.

У жовтні 1943 року, під час боїв за визволення міста, колишній будинок Хреннікова був підпалений німецькими саперами і від нього залишилися лише закопчені стіни.

У 1952-1954 роках будинок почали відновлювати, але оскільки початкової проектної документації не залишилося, фасади намагалися зробити максимально схожими на первісний вигляд. Але планування всередині стало іншим, з дахів зникли вежі, на фасаді зникли балкони. У той же час під дахом збереглось зображення основного елемента герба Війська Запорізького – козака з мушкетом та шаблею.  

У 1954 році у будівлі відкрили готель «Україна».

Наразі готель користується популярністю, оскільки знаходиться у центрі Дніпра та облаштований за всіма вимогами сучасності. Будівля є символом міста і відома не лише в Україні, а й за її межами.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: