Skip to content

25 грудня чи 7 січня: коли святкувати Різдво Христове

Серед вірян в Україні дата Різдва викликає безліч суперечок. То коли ж правильно святкувати це велике свято? Сайт «Наше Місто» намагався розібратися у цьому питанні. Щоб з’ясувати, яка дата вірна, треба звернутися до історії.

Поява православних віруючих та католиків: розкол християнства

У IV столітті Церква була дуже чітким розподілом. Тобто всі християни світу підпорядковувалися п’ятьом патріархам: Константинопольському, Римському, Антіохійському, Олександрійському, Єрусалимському. Існували дві основні церковні кафедри: Римська (або Західна) та Константинопольська (або Східна).

У IV столітті Церква була дуже чітким розподілом. Тобто всі християни світу підпорядковувалися п’ятьом патріархам: Константинопольському, Римському, Антіохійському, Олександрійському, Єрусалимському. Існували дві основні церковні кафедри: Римська (або Західна) та Константинопольська (або Східна).

У 1054 відбувся остаточний розкол Церкви. У цей час і виникли православні віруючі та католики. Однак усі Церкви продовжували дотримуватися Юліанського (сонячного) календаря аж до XVI ст.

Юліанський та Григоріанський календарі: чому католики святкують Різдво 25 грудня, а православні віруючі 7 січня

Якщо говорити точно, рік триває 365 днів, 5 годин, 48 хвилин та 6 секунд. Коли створювали Юліанський календар, 5 годин врахували (тому раз на чотири роки бувають високосні роки, які тривають 366 днів), а ось 48 хвилин та 6 секунд врахувати забули. Тому в 1582 помітили, що календар “відстає” від сонячного циклу. Зробивши відкриття математик і астроном Алоїзій Лілліо, одразу пішов із цим до Папи Римського Григорія XIII, який тоді керував Західною Церквою. Папа вислухав астронома та вирішив створити новий календар, який назвали Григоріанським.

Більшість країн Заходу та Римська Церква відразу ж ухвалили Григоріанський календар і почали проводити богослужіння за ним. Православний Патріархат відмовився і продовжував далі жити за Юліанським календарем.

Різдво 25 грудня: аргументи “за”

У сучасному побуті ми користуємося новим (григоріанським) календарем, тому святкувати великі церковні свята за старим просто нелогічно. За словами глави ПЦУ митрополита Епіфанія, українцям слід перейти на дату святкування 25 грудня. Він вважає, що перехід триватиме близько 10 років.

“Ми покликані проводити передусім просвітницьку роботу. Ми святкуємо 25-го, просто за різними календарями. Так, цю помилку треба буде виправити”.

Прихильники 25 грудня як дати святкування Різдва Христового вважають, що перехід віддалить нас від російських та радянських традицій.

Лікар богословських наук Дмитро Степовик вважає, що українцям варто святкувати Різдво 25 грудня і для цього є кілька вагомих причин. Насамперед немає точної дати, коли народився Ісус Христос, однак у християнській традиції це сталося під час зимового сонцестояння (саме 25 грудня до світлового часу доби починає додаватися одна хвилина). Також до Різдва має закінчитися Пилипівський пост. Якщо свято буде 25 грудня, то піст закінчуватиметься до Нового року (це день співу, веселощів та танців, які заборонені під час суворого посту).

Чому треба залишити Різдво 7 січня: аргументи “за”

На думку вищезгаданого митрополита Епіфанія, не можна різко змінювати дату святкування, адже це призведе лише до розколу серед українців. Тому перехід має бути поступовим та мудрим.

Якщо перенести святкування Різдва на 25 грудня, то доведеться переносити й інші великі православні свята. Зокрема, День святого Миколая, Хрещення, Василя тощо. Багатьом віруючим таку зміну важко сприйняти.

В українських традиціях споконвіку з Різдва 7 січня розпочинався період свята, яке тривало до 19 січня (Хрещення). У нього багато обрядових пісень та звичаїв. Не можна просто викорчувати з пам’яті народу вікові традиції.

Новини Дніпра: коли святкувати Різдво - Наше Місто

Немає принципової різниці, коли святкувати таку подію, як народження Ісуса Христа, адже Біблія не має її точної дати.

Обидві дати Різдва мають свої вагомі аргументи. Тому кожен віруючий має сам вирішити для себе, коли святкувати, але сваритись із цього приводу з рідними та друзями не варто. Адже справжня віра у наших серцях і не прив’язана до дат.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: