Skip to content

Де раніше знаходився та як виглядав старий автовокзал Дніпра: унікальна історія і фото

Софія Танченко

Новини Дніпра: Старий автовокзал Дніпра історія фото

На сьогоднішній день центральний автовокзал у Дніпрі знаходиться поряд залізничним вокзалом за адресою вулиця Курчатова, 10. І якщо спитати молодь, чи був він там завжди, то скоріше всього, більшість відповість так. Але це не зовсім так. Історичні відомості та старожили міста вам це підтвердять, передає “Наше місто”.

Справа в тому, що до 1993 року автовокзал знаходився в іншому місці, хоча і недалеко від теперішнього.

Старий автовокзал був побудований у листопаді 1966 року на місці нинішньої “Слов’янки”. Тобто всього за квартал від всім відомого нині автовокзалу на Курчатова.

Його спроектував відомий на той час архітектор Дмитро Щербаков. Його автовокзал став одним із архітектурних символів епохи 60-х років.

Будівля розташовувалась на західному краю площі Вокзальної, в ансамблі якої також «відзначився» Д.І. Щербаків. У 1960-х роках будинок старого автовокзалу вважався новаторським. Це був великий монументальний об’єм, проста геометрія форм, велика кількість скла та світла.

Але до кінця існування радянського союзу будинок цілком застарів і за масштабами, і в архітектурному відношенні. Тому місцева влада прийняла рішення збудувати новий величезний комплекс автовокзалу на вул. Курчатова.

Новий автовокзал відкрили у 1993 році, а старий невдовзі знесли. На його місці згодом з’явився ринок “Слов’янський базар”, потім “Слов’янка”.

Інформація з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: