Skip to content

Від легенди ткацької промисловості до хлібозаводу: які таємниці зберігає суконна фабрика у Дніпрі

Софія Танченко

Новини Дніпра: Історія Суконної фабрики

У Дніпрі недалеко від залізничного вокзалу знаходиться дуже стара будівля, навіть одна з найстаріших у місті. Мова йде про Катеринославську суконну фабрику, передає “Наше місто”.

Закладка і будівництво фабрики відбулися на початку 90-х років XVIII століття, під керівництвом генерал-фельдмаршала, князя Г. А. Потьомкіна.

Катеринославська суконна та шовково-панчішна мануфактура вважалася найбільшою на той час: на ній працювало дві з половиною тисячі робітників.

Працюючим на фабриці литвинам та українцям в рамках русифікації надавали російські прізвища: Андреєв, Філіпов, Степанов, Захаров, Ричагов та інші. Про це свідчать відомості виплати заробітної плати.

У ті роки Катеринослав закінчувався на розі вулиці Садової (нині Андрія Фабра). Тож фабрика через це знаходилась на відшибі. Кріпаків потрібно було десь розміщувати, тому в районі нинішньої Старомостової площі виникло фабричне містечко, яке складалася з бараків і мазанок. У його центрі побудували церкву Покрова Богородиці. Вона проіснувала до 20-х років XX століття.

У 1837 році фабрику закрили через те, що вона стала збитковою і не могла конкурувати з приватними підприємствами. Після закриття фабрики її будівлі довгий час були покинуті, і лише частина їх використовувалася під склади.

В 1880 році занедбані будівлі колишньої суконної фабрики пристосували для розміщення управління Катеринославської залізниці і провіантських складів.

До того часу місто підступило впритул до старих будівель, і вулиця, що утворилася уздовж фабричного містечка, стала називатися Провіантською (нині Пастера), а Катерининський проспект (нині пр. Дмитра Яворницького) простягнувся від Соборної площі до споруджуваного залізничного вокзалу.

Колишнє фабричне селище, яке колись було на окраїні міста, опинилося на його центральній магістралі. З 1926 по 2000 рр. на фабричній території розташовувався Перший Хлібозавод.

Після будівля довго була поинутою. Але у 2019 році почалася її масштабна реконструкція. І у 2021-му всі роботи були завершені. Наразі у будівлі працює супермаркет “Варус” і магазин одягу Sinsay. Більша частина приміщень ще досі пустує.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: