Skip to content

В укритті Музею історії Дніпра відкрили символічну виставку “Маріуполь. Укриття”

У Дніпрі презентували виставку “Маріуполь. Укриття”. Вона – про українське місто Маріуполь, життя якого змінилось 24 лютого. Тоді російські терористи перетворили Маріуполь на руїни, а життя його людей – на пекло.

“Цю виставку ми створили з нашими колегами із Маріуполя. Ми хотіли показати дніпрянам та гостям нашого міста той жах, який відчули  мешканці Маріуполя, починаючи з 24 лютого. І ця виставка дасть нам можливість ще раз поринути в ті події та переконати всіх, що перемога вже дуже скоро. Ми відтворили справжню атмосферу Азовсталі та частини тих виробничих приміщень та цехів, де вели багатоденну оборону Маріуполя наші захисники. Експонати нам надсилали волонтери та мешканці Маріуполя. Крім цього додам, що сама виставка безкоштовна, але кожен охочий може задонатити до Фонду оборони країни, який витратить ці кошти на потреби військових”, – зазначив начальник управління культури департаменту гуманітарної політики ДМР Євген Хорошилов.

В укритті Музею історії Дніпра відкрили символічну виставку “Маріуполь. Укриття”

Ця виставка – це початок українського проєкту “Укриття”. Він передбачатиме цикл виставок, що будуть присвячені багатьом українським містам, які 24 лютого постраждали від агресії російських терористів.

“Першу виставку ми вирішили присвятити Маріуполю – бо це дуже страшна трагедія, яка спіткала квітуче європейське місто. І, звичайно, багато мешканців Маріуполя проживають наразі у Дніпрі і стали частиною трагічної сторінки історії України. Сам термін “укриття” – це символізм, і проходить він через кожну локацію цієї виставки. Бо для нас укриття – це емоційне відчуття безпеки. Наша перша локація – це стела при вʼїзді до Маріуполя, і ми знаємо, що до 24 лютого кожен, хто заїжджав до цього міста – відчував себе у безпеці та укритті. І це тривало до 24 лютого. Після початку обстрілів рідного міста маріупольці почали шукати безпеки, спочатку заклеюючи вікна скотчем, далі – коридор, підвал, бомбосховище, Азовсталь. Тож на нашій виставці ми спробували відтворити кожен етап цього пошуку укриття. І дуже символічно, що цю виставку ми розташували в укритті Музею історії Дніпра. Це офіційно зареєстроване укриття у Дніпрі”, – зазначила директорка КП «Музей історії Дніпра» ДМР Олександра Бірюкова.

В укритті Музею історії Дніпра відкрили символічну виставку “Маріуполь. Укриття”
В укритті Музею історії Дніпра відкрили символічну виставку “Маріуполь. Укриття”

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: