Skip to content

Субсидії для ВПО: в Україні готують кардинальні зміни по виплатам для переселенців

Новини Дніпра: Субсидії для переселенців - Наше Місто

На сьогодні подати заяву на отримання субсидії може внутрішньо переміщена особа, навіть якщо вона проживає без договору про оренду та не зареєстрований в оселі. Порядок подачі заяви та необхідні документи нічим не відрізняються від звичайних, однак треба додати ще довідку ВПО, повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на Апостроф.

Нові правила

Але в Україні пропонують змінити механізм призначення субсидій та пільг. Нові правила стосуватимуться внутрішньо переміщених осіб. Справа у тому, що при зміні місця проживання, людина має повідомити управління соціального захисту населення (УСЗН), де перебувала на обліку, для припинення надання виплат. А потім звернутися до УСЗН за новим місцем проживання для переведення отримання виплати. Це займає від кількох тижнів до кількох місяців, протягом яких людина залишається без виплат.

Щоб спростити процедуру, пропонується здійснювати призначення субсидій та пільг через Пенсійний фонд України. Зокрема, використання ІТ-систем Пенсійного фонду дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг у будь-якій точці України. Наприклад, субсидію для громадян, які проживали в Херсонській чи Запорізькій області, можна буде призначити у Львові чи Вінниці.

Новини Дніпра: Субсидії для переселенців - Наше Місто

Це не матиме жодного впливу на діючих отримувачів пільг та субсидій, які не змінювали місце проживання. Натомість внутрішньо переміщені особи зможуть звернутися з питання призначення субсидії чи надання пільг до органів ПФУ, а також до ЦНАПів або онлайн до місцевих органів через застосунок «Соціальна громада».

Ще одне питання, яке турбувало громадян, які прихистили у себе біженців, чи не вплине збільшення розміру компенсації на можливість отримати субсидію. Сьогодні компенсація за прихисток біженців становить 450 грн на місяць за кожну особу, а з 1 жовтня вона збільшиться вдвічі. Відтак ці суми збільшують прибутки сімей.

В Мінреінтеграції повідомили, що компенсацію не враховуватимуть до сукупного доходу сім’ї, і власники житла зможуть претендувати на допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг.

Категорія: Війна, ЖКГ, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: