Skip to content

Всю війну продавали гуманітарку: у Дніпрі затримали “благодійників”, які працювали на криміналітет

Новини Дніпра: Петровський СБУ

У Дніпрі СБУ викрила волонтерів, які створили незаконну схему отримання та реалізації іноземної та вітчизняної гуманітарної допомоги на мільйони гривень. Зловмисників затримали та помістили під варту, передає «Наше місто» з посиланням на Управління СБ України у Дніпропетровській області 

Як працювала схема

Волонтери одного з благодійних фондів отримували гуманітарну допомогу з країн ЄС. Залучалися до благодійності і українські виробники – на них писались листи з проханням надати допомогу власною продукцією для потреб ЗСУ та ТРО.

Псевдоволонтери отримували гумдопомогу і доставляли її на орендовані ними склади. Потім весь товар реалізовували через торгові точки та оптові бази Дніпропетровщини.

А щоб ніхто не запідозрив їхні махінації, вони надсилали постачальникам гуманітарної допомоги «липові» листи з подяками від наших захисників.

Цю схему ділки організували ще з перших днів війни. Все, що повинно було потрапити на передові позиції для українських військових, розпродавалося.

Нажилися на війні

За цей час зловмисники продали гуманітарної допомоги на суму близько 850 тисяч гривень.

Під час проведення санкціонованих обшуків вилучено гуманітарної продукції на декілька мільйонів гривень. Також вилучена документація діяльності «благодійного фонду» – товаро-транспортні накладні, акти прийому-передачі, листи подяки, а також автоматична зброя іноземного виробництва з боєприпасами і готівка в різних валютах на майже 2 мільйони гривень.

Наразі двох псевдоволонтерів затримано в порядку ст. 208 КПК України.

В рамках відкритого кримінального провадження обом фігурантам справи повідомлено про підозру за ч.3 ст.201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) ККУ.

Крім того, як повідомляє сайт “Дніпро оперативний” посилаючись на власні джерела, ці «благодійники» працювали на угрупування дніпровського авторитета, бізнесмена Олександра Петровського-Наріка.

Читайте також: «Умка» в законі: чому правоохоронці не помічають ватажків криміналу з Дніпра.

Категорія: Кримінал, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: