Skip to content

«Умка» в законі: чому правоохоронці не помічають ватажків криміналу з Дніпра

Нещодавно журналісти сайту «Наше місто» повідомляли про те, що на Закарпатті було затримано відомого злодія у законі з Дніпра Сергія Олійника «Умку», друга та партнера ще одного дніпрянина з неоднозначною репутацією Олександра Петровського «Наріка». Проте історія не отримала свого логічного завершення. Як стало відомо, співробітники Нацполіції зупинили авто «Умки» та з’ясували, що на ньому перебиті номери. Після чого склали протокол, а Олійника відпустили. Таке «гуманне» ставлення правоохоронці викликає ряд питань та занепокоєнь. Чому правоохоронці досі не притягли до відповідальності ватажків криміналу з Дніпра, розбирались колеги з сайту 49000.com.ua.

Зазначимо, що «Умка» ще з початку війни досить вільно їздив Європою, куди невідомо на яких підставах перебрався разом із «Наріком» та іншими «братанами». Але, мабуть, справи бізнесової та кримінальної імперії Петровського вимагають особистої участі “смотрящого” – ось і доводиться тому навідуватися до України. А тим часом «бики», які перебралися до Європи, намагаються встановити там звичні паханам порядки аж до фізичної розправи над неугодними європейцями. Як сталося у самому центрі Відня.

«З огляду на те, що «Умка» дуже близький до ще одного авторитета з Дніпра «Наріка», який зараз проживає у Відні і працює з олігархом Ігорем Коломойським… не виключено, що таким чином силовики передають привіти від Банкової Ігорю Валерійовичу, якого нещодавно позбавили громадянства… Щось це нагадує черговий жабогадюкінг…», — вважає політик, екс-нардеп, журналіст Ігор Мосійчук.

Він вважає, що однією із причин затримання стало саме бізнес-партнерство з Петровським.

Затримання для проформи

Втім, відпускають після затримання партнера Петровського вже не вперше. Так, у травні минулого року Олійника було затримано та відпущено судом під нічний домашній арешт.

«Вилучено кошти, так званий злочинний «общак», збір та розподіл якого контролювали «злодії в законі» «Умка» та «Лаша Сван». Крім понад 3,2 млн доларів США у різній валюті, поліцейські вилучили дорогі транспортні засоби, холодну та вогнепальну зброю з патронами, а також понад 60 одиниць дорогоцінних ювелірних виробів», — заявляли в Департаменті стратегічних розслідувань НПУ.

Хоча прокуратура просила залишити під вартою. Йому оголосили підозру за статтею 255-1 Кримінального кодексу (поширення злочинного впливу). За даними слідства, його вплив поширювався майже на всю територію України, переважно на Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську, Запорізьку області та західні регіони. У разі доказу провини йому загрожував від 12 до 15 років позбавлення волі.

«Умку» цілком можна зарахувати до тих, на кому, як кажуть, проби ніде ставити. І, як свого часу заявляв генерал поліції В’ячеслав Аброськін, «Умка» — один із найвпливовіших «злодіїв у законі». Він контролює східний клан, куди входять дніпровські злочинці. Сфера його інтересів — політичне лобіювання, паливний бізнес, контроль над ринками в Центральній та Східній Україні, ігровий бізнес, криптовалюти, контрабанда до росії та території так званих ЛДНР. Він також є власником регіонального злодійського спільноти Східної України.

Північний ведмідь

Є чимало інформації про те, що саме Нарік, прагнучи зробити політичну кар’єру в Дніпрі і одночасно контролювати кримінальне середовище, став ініціатором того, що його сподвижник «Умка» в 11 лютого 2014 року був коронований і поставлений у регіон. І пройшла ця процедура в одному з ресторанів готелю Four Seasons Hotel Lion Palace у місті Санкт-Петербург.

«У Північно-Західному регіоні росії відбулася злодійська сходка, на якій було короновано мешканця Дніпропетровська, 40-річного кримінального авторитета Сергія Олійника, він же Умка. Він вважається «правою рукою» Олександра Налекрешвілі («Наріка» — Авт.), беззмінного лідера найпотужнішої злочинної спільноти у Дніпропетровську (Дніпрі). Злі язики подейкують, що Нарік щедро сплатив корону Умки. «Хрещеними батьками» Умки називають пітерських злодіїв Андрія Мірича та Альберта Рудого», — пише mzk1.ru.

Виходить, що таким чином Нарік зробив усе, щоб дати росіянам контроль над Дніпропетровщиною. Цікаво, що «злодій у законі», який до того ж входить до списку сайту «Миротворець», подавав до суду позов про захист честі та гідності проти Аброськіна, який заявив, що той нібито купив собі цей статус. Але потім позов відкликав.

До речі, за наявною інформацією, Олійник зблизився з молодим тоді Петровським ще на початку 90-х. На той час останній входив до орбіти Валерія Кондратьєва («Гастелло») та Богдана Гулямова. Саме про цю компанію співає у своїй пісні «Днєпра-пєтровская братва» російський музикант Медяник.

З того часу шляхи Наріка та Умки не розходилися. Причому навіть офіційно. Так, Олійник вважається засновником громадської організації «Клуб спортивної боротьби «Ведмідь» – офіційного партнера благодійного фонду Олександра Петровського «Солідарність». Також Олійника можна було зустріти разом із Петровським на іграх баскетбольного клубу «Дніпро» разом із Ігорем Коломойським, чий син Григорій виступає за цю команду.

Адвокат Олександра Петровського Олександра Август є одним із співзасновників будівельної фірми ТОВ «Яворницький». Ще один власник цієї компанії — Олійник Олександр Сергійович, прописаний за тією ж адресою, що й засновник «Армаріуса» Олійник Сергій Олександрович — проспект Яворницького, будинок 33, квартира 69. Виглядає так, ніби «Умка» завів свого близького родича, можливо, сина у будівельний бізнес, пов’язаний з «Наріком». Ще одним бенефіціаром цієї фірми було ТОВ «Травон Венчерс Лтд», яке належить екс-голові Дніпропетровської ОДА Сергію Касьянову.

«Букет», який не пахне

Не зайвим буде додати, що 11 червня після торішнього затримання «Умки» правоохоронці нагрянули з обшуками саме у фірми, які входять до орбіти Петровського. Як випливає з матеріалів судового реєстру, їх бенефіціарами яких виступають, зокрема, партнери «Умки» з переліку акціонерів недиверсифікованого венчурного корпоративного інвестиційного фонду «Армаріус» – ТОВ «Гавана Центр», ТОВ «Містопроект Дніпро» та ТОВ «Рубікон-7». За наявною інформацією, мажоритарними акціонерами та співзасновниками цих фірм є співвласник м’ясопереробної фабрики «Алан» В’ячеслав Капустін та близька родичка Олександра Петровського.

Знову ж таки під час тогочасного затримання Олійник інкримінували величезний «букет» епізодів. Серед них – поширення свого злочинного впливу шляхом спрямування та координації діяльності криміногенних елементів, організацію ухилення від кримінального переслідування з боку правоохоронних органів інших суб’єктів підвищеного злочинного впливу та інших криміногенних елементів.

«Олійник, який підозрюється, дає згоду іншим злодіям взяти з так званого злочинного «общака» 220 тисяч доларів для відкупу особи від екстрадиційного арешту до Іспанії. Особа, на яку виділялися кошти, наразі не екстрадована», — розповів прокурор у справі.

Слідчі стверджували, що «Умка» розподіляв гроші з «злодійського спільнока», щоб фінансово підтримувати рідних та близьких померлого, який перебуває у статусі «злодія в законі», вирішував суперечки між криміногенними елементами, підтвердив призначення «дивлячого» за Чорноморською Одеської області. Також направляв до Софіївської виправної колонії № 45 продукти, цигарки та заборонені мобільні телефони. Крім того, координував створення «call-центрів» для здійснення шахрайських дій у країнах СНД, а також отримав узгодження від СБУ та поліції, що свідчить про його зв’язки із правоохоронцями.

Зазначимо, що при затриманні у Олійника вилучили блокнот і мобільник, у медіагалереї якого були фотографії так званих «списків», а також бухгалтерської звітності щодо ймовірного «общака», власником якого вважають кримінального авторитету.

«Йдеться про ймовірне щомісячне перерахування фінансів від кількох установ пенітенціарної системи, на які поширюється вплив «Умки». Це ДУ «Житомирська установа виконання покарань №8», ДУ «Львівська установа виконання покарань №19», Солонянська виправна колонія №21, Свердловська виправна колонія №38, Слов’яносербська виправна колонія №60, Дніпровська виправна колонія , а також СІЗО Дніпра», — повідомляють ЗМІ.

Не за поняттями, зате вигідно

Незважаючи на нібито прийняте неприйняття «законниками» наркобізнесу, є інформація про те, що Олійник кришував цілі підпільні заводи з виробництва отрути. Так, у квітні минулого року спецназ провів спецоперацію з викриття потужної нарколабораторії, яка діяла на базі промислового підприємства у Дніпрі. Тоді вилучили найбільшу в історії України партію амфетаміну – понад 120 кг готового амфетаміну, близько 500 кг фенілнітропропену та понад 3 тонни прекурсорів.

За даними голови НПУ Ігоря Клименка, продукцію реалізовували у кількох регіонах України. Щомісячні потужності складали виготовлення чверті тонн готових до продажу наркотиків, а грошові прибутки – близько 120 млн. грн. Джерела вказують, що бенефіціаром запуску роботи «заводу», а також налагодження подальшої схеми поширення синтетичних наркотиків як на українських територіях, так і доставки до Європи є Олійник.

«Це далеко не останні промислові потужності з виготовлення наркотиків, які надалі експортують та продають на території нашої держави величезними партіями. Тільки у вотчині «Умки», Дніпрі, налічується щонайменше три аналогічні «заводи», — повідомляє джерело.

Корона під дахом ФСБ

Втім, чинити не за поняттями для дніпровських авторитетів стало звичним. І справа не тільки в наркоті, не тільки в втечі від ворога і переодяганні в жіночий одяг, як це начебто зробив той же Петровський на кордоні на початку війни. Як показує практика, може дійти про відверту роботу на ворога.

Навіть неозброєним поглядом у діях Олійника, який став на пітерській сходці з подачі Петровського «злодій у законі», неважко простежити російський слід.

«Майже всі українські злодії у законі короновані в Російській Федерації. Поліція там із ними щільно працює. «Злодіїв», які від співпраці відмовляються, переслідують і вони виїжджають за межі країни. Виходить, має місце певна домовленість, яка передбачає якусь співпрацю. Таким чином, російський «злодій», який мав відношення до коронації українця, може на нього впливати. Ставити конкретні завдання, які він має виконувати в Україні. Більшість злодіїв у законі співпрацюють із ФСБ», — заявляв свого часу колишній перший заступник голови Нацполіції України Амброськін.

Про небезпеку поширення криміналітету під час війни та особливо на прифронтових територіях попереджає і вище згаданий екс-депутат Ігор Мосійчук. На його переконання, за таких умов правоохоронці зобов’язані реагувати адекватно – відповідно до законів воєнного часу.

«Вважаю, що під час війни, особливо коли Дніпро зараз виходить практично на передову лінію боротьби, правоохоронці мають провести профілактичну роботу. Тому що в оборонному місті не повинно бути місця ні колаборантам, ні криміналітету. Все має працювати лише на перемогу, лише на місто», — додав політик.

Категорія: Важливо, Кримінал, Новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: