Skip to content

Постраждає не тільки Україна: експерт розповів про жахливі наслідки катастрофи на Запорізькій АЕС

Софія Танченко

Новини Дніпра: Запорізька АЕС катастрофа

В Україні зараз дуже напружена ситуація навколо Запорізької АЕС. Окупанти раз у раз обстрілюють Енергодар. У випадку, якщо ворог піде на радикальні заходи і атомна станція буде підірвана, будуть пошкоджені енергоблоки чи ще щось, масштаб ядерної катастрофи буде набагато більшим, ніж при аварії на Чорнобильській АЕС. Про це в ефірі телемарафону розповів голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко, повідомляє «Наше місто».

“На Запорізькій АЕС близько 18 000 паливних збірок, що майже в 10 разів більше, ніж було на момент аварії на Чорнобильській АЕС. Від цього можна було б грубо спрогнозувати наслідки, хоча склад палива, який був на Чорнобильській станції, він відрізняється від того, на якому наразі працює Запорізька атомна електростанція. За попередніми розрахунками прогнозована зона ураження сягатиме близько 30 тис. км”, – зазначив Крамаренко.

Він додав, що теоретично це може бути одноразовий витік, тому зона можливого забруднення залежатиме від руху повітряних мас. Тобто у небезпеці може опинитися не лише Україна, а й Європа і навіть росія. Площа потенційно забрудненої території буде близько 2 млн. кв. км.

На думку Крамаренка, найбільшу загрозу може спричинити саме ситуація з детонацією вибухівки, яку окупанти розмістили в середині енергоблоків на Запорізькій АЕС, ніж зовнішній вплив на них.

“Той склад палива, що знаходиться на енергоблоках Запорізької АЕС – це цезій-137, який має піврозпад період 30 років, йод-131 розпад 8 днів, стронцій-90 це 29 років та плутоній 240 – це 6,5 тис. років. Ми розуміємо, що ми втратимо цю територію на дуже довгий час – до 6 тис. років, якщо на території зони відчуження трошки інші елементи, але саме небезпека в цей короткостроковий період, вона буде не менш серйозною, ніж та, що в зоні відчуження на території Чорнобильської. АЕС”, – наголосив Крамаренко.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: