Skip to content

Грибівка та Затока: як проходить сезон на популярних курортах під час війни

Аліна Рудич

Новини Дніпра: курорти Грибівка, Затока

Грибівка та Затока – одні з найпопулярніших курортів чорноморського узбережжя. До повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України турбази та гостьові будинки приймали сотні тисяч туристів за сезон. Незважаючи на те, що і Грибівка, і Затока не окуповані, як деякі курорти Херсонщини, сезон тут 2022 року не можна назвати успішним. Майже всі пляжі на Одещині заміновані, щоб не допустити висадки ворожого десанту з акваторії Чорного моря. Море також небезпечне – у воді дрейфують ворожі міни. До того ж, узбережжя регулярно піддається ракетним ударам та обстрілам. Незважаючи на всі складнощі, туристи продовжують обирати ці курорти для проведення відпустки. Чим зараз живуть Грибівка та Затока, як організований відпочинок, читайте у матеріалі журналістів сайту «Наше місто» з посиланням на Gazeta.ua.

Затока

Затока – селище міського типу у Білгород-Дністровському районі Одеської області. Туристів приваблюють, насамперед, піщані білі пляжі та відносно неглибокий вхід у море. Затоку вважають одним із найкращих місць для відпочинку з дітьми. У довоєнний час сюди прагнула і молодь, адже селище має розвинену інфраструктуру та різноманіття місць для дозвілля.

У реаліях 2022 року готелям та базам відпочинку у селищі доводиться туго. Війну тут відчули першого ж дня повномасштабного вторгнення. 24 лютого на територію Затоки прилетіла ворожа ракета. Варто зазначити, що ані військових баз, ані стратегічних об’єктів тут немає. З того часу Затока пережила не один обстріл – близько 10 разів окупаційні війська атакували міст через Дністровський лиман, який з’єднує дві частини курорту. «Високоточною» зброєю були пошкоджені житлові будинки, комплекси та бази відпочинку.

Лише у травні від ворожих обстрілів постраждали 15 будинків мирних мешканців та готелі на узбережжі. Поранення отримали 4 особи, серед яких і дитина. Їй відірвало кінцівку.

Червень видався для Затоки спокійнішим, ніж весняні місяці, тому потихеньку сюди почали підтягуватися туристи. В основному, вони обирали житло з басейном, адже купатися в морі заборонено. Однією з головних умов для відпочиваючих було розташування бази відпочинку подалі від мосту, який росіяни продовжували атакувати. Вілли поблизу Дністровського лиману також користувалися популярністю через те, що пляжі тут офіційно не були закриті для відвідування.

На жаль, відносно тихим курортний сезон не вийшов. У середині липня російські ракети знову прилетіли до Затоки, а 26 числа окупанти завдали масованого ракетного удару по цивільних об’єктах. Ракетами було зруйновано понад 10 баз відпочинку та готелів, 5 житлових будинків, торгові павільйони, кафе та ресторани. Постраждав і центр розваг, який із задоволенням відвідували туристи. Місцеві підприємці вже змирилися з тим, що сезон 2022 року у Затоці провалений. Після масового обстрілу цього району туристи сюди не поспішають.

Грибівка

Ще один популярний курорт – Грибівка. Знаходиться за 30 км від Одеси. Незважаючи на те, що ракети сюди прилетіли лише раз, курорт також страждає від нестачі туристів.

Грибівку завжди відрізняли від сусідніх Одеси та Затоки більш демократичні ціни на житло та дозвілля. Відпочинок тут обирали любителі широких піщаних пляжів, теплого моря та спокійнішого, розміренішого темпу життя. Але й тут у нинішньому сезоні небагатолюдно. Пляжі, як і в Одесі, закриті для відвідування через мінну небезпеку. Незважаючи на заборону, кілька людей все ж таки вирішили випробувати долю і, на жаль, втратили життя.

Один із найгучніших трагічних випадків стався ще на початку червня – 50-річний чоловік, проігнорувавши небезпеку, підірвався на міні прямо на очах дружини та сина.

Відомо, що до цього інциденту органи місцевого самоврядування розглядали варіант часткового дозволу купань у спеціально відведених місцях, але після кількох смертельних випадків від цієї ідеї було вирішено відмовитись.

Загалом підприємці і Грибівки, і Затоки вважають нинішній сезон провальним. Вони, як і всі українці, впевнені у ЗСУ і заявляють, що дуже старанно готуватимуться і з нетерпінням чекатимуть на туристів уже наступного року. Усім нам хочеться вірити, що наступне літо буде набагато кращим, ніж це – без тривог та мінної небезпеки, з рідними та близькими на улюблених курортах Чорного моря.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: