Skip to content

Українську економіку чекають важкі роки: що буде з доларом та на скільки подорожчають продукти

Аліна Рудич

Українську економіку чекають важкі роки: що буде з доларом та на скільки подорожчають продукти

За прогнозами експертів, українську економіку чекають щонайменше два найближчі важкі роки. Підвищений рівень інфляції, курс долара та цін на продукти харчування – реалії, в яких буде перебувати вітчизняна економіка. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Обозреватель.

Ціни цього року зростуть на 31%. Рекордна інфляція виникне насамперед за рахунок подорожчання продуктів (овочі, фрукти, крупи). За межею бідності можуть опинитись більшість пенсіонерів. У 2023-му, згідно з оцінками експертів, ціни зростуть на 20,7%, а 2024-го ще на 9,4%.

Найскладніша ситуація з курсом долара. Цього року середня вартість становитиме близько 35,6 грн/$ (на кінець року – 43 грн/$). 2023-го середня вартість долара становитиме вже 45,2 грн/$ (46,2 грн/$ на кінець року), а 2024-го вже 46,1 грн/$.

До закінчення війни головним ризиком є втрата зовнішнього фінансування. У такому разі насамперед уряд збереже фінансування армії, а ось на решту виплат, зарплати бюджетників, комунальну сферу тощо фактично може не вистачити.

Загалом, незважаючи на вкрай складну ситуацію, відразу після переможного закінчення війни економіка України почне відроджуватися. І навіть якщо це відновлення буде плавним, ситуація поліпшуватиметься.

Читайте також: В Україні значно подорожчало вершкове масло: скільки коштує у Дніпрі.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: