Skip to content

У Дніпрі розповіли, як буде проходити “лагідна українізація”

Аліна Рудич

Як буде проходити "лагідна українізація" - Наше Місто

Наступного місяця на черговому засіданні Дніпровської міської ради депутати розглянуть програму сприяння впровадженню української мови в місті. Тим самим має розпочатися процес «лагідної українізації». Програма має на меті захист української мови та єднання українців. При цьому важливо враховувати специфіку Дніпра, як мультинаціонального міста. Більш детальніше про програму в ефірі ДніпроTV розповів секретар Дніпровської міської ради Олександр Санжара, повідомляє «Наше місто».

Відомо, що над розробкою програми працюватимуть постійна комісія з питань освіти, культури та спорту спільно з департаментами гуманітарної політики міської ради та національно-патріотичного виховання міськради.

«Ми всі розуміємо, що наразі російська мова є однієї з найбільш вживаних в Дніпрі. Наше місто – мультинаціональне. В Дніпрі багато людей різних національностей і багато мов.

Потрібно розуміти, що знати українську – престижно. Напевно, підняти престиж української мови – це і має на меті «лагідна» українізація. Ми пам’ятаємо себе маленькими, я народився ще у Радянському Союзі, то розмовляти російською на той час було престижніше. Тоді існували наративи, про те, що, якщо людина розмовляє українською, то вона з села. Але це ж не так!

Будемо дивитись, які конкретні заходи запропонують і департамент, і комісія. Ми розуміємо загальну концепцію, проте озвучувати її ще рано. Треба розуміти, що мова йде не про частоту застосування української, а про змінення ставлення до неї, як до другосортної», – зазначив Олександр Санжара.

Читайте також: У разі спроби перетнути Дніпро, окупанти «підуть на корм рибам»: Лукашук про обстріли Нікополя.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: