Skip to content

НБУ підняв курс долара на 25%: експерт з Дніпра розповів, що буде з цінами

Аліна Рудич

НБУ підняв курс долара на 25%, ціни- Наше Місто

21 липня Національний банк України оновив офіційний курс гривні  до американського долара. Він зріс одразу на 25% і тепер становить 36,56 грн/дол. Як пояснили у Нацбанку, такий крок зумовлений зміною фундаментальних характеристик економіки України під час війни, а також зміцненням долара США щодо інших валют. Про те, як даний факт вплине на ціни в маганизах та курс в обмінниках, журналісти сайту «Наше місто» дізнавались в економічного експерта Михайла Кропивка.

Будь-яка інформація, яка потрапляє у публічний простір, впливає на прийняття економічних рішень.

«Якщо Нацбанк відійшов від фіксованого курсу долара і перейшов на ринковий, який зараз вищий, то виходить, що на імпортних товарах це дуже відобразиться. Якщо раніше імпортер, який завозить товар в Україну, купував валюту по фіксованому курсу, то тепер він змушений буде робити це за ринковою ціною. До того ж, до митної декларації товар ввійде за ринковою ціною. ПДВ буде розраховуватися також згідно цього курсу», – розповідає Михайло Кропивко.

Не треба забувати і про прогнози. Наприклад, сьогодні, завозячи товар, підприємець має думати про те, щоб закупити аналогічний товар і завтра. Всі ці фактори матимуть вплив на остаточне формування ціні на товари. Тож, очікувано, що ціни збільшаться.

Курс в обмінниках

Так званий «чорний ринок» не пов’язаний напряму з офіційним курсом. Він залежить від попиту, пропозиції та наявності банкнотної маси. Навіть, якщо курс Нацбанку впаде до 5 гривень за 1 долар, проте готівкової валюти не стане більше і попит на неї буде збільшуватись, то вона буде рости.

«Якщо в населення доходи будуть падати і всі підуть здавати валюту, то курс буде понижуватись. Якщо ж населення буде продовжувати накопичувати валюту, то він буде рости до тих пір, поки люди будуть купувати, незважаючи на курс Нацбанку», – повідомив Михайло Кропивко.

Читайте також: Позбавити Корбана громадянства – те саме, що здати Дніпро росії: скандал набуває обертів.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини Дніпра, Питання/відповідь, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: