Skip to content

Є понівечене авто — ремонтуємо: СТО у Дніпрі безкоштовно «ставить на ноги» авто з гарячих точок

Алина Рудич

СТО безкоштовно ремонтує авто переселенців - новости Днепра

Війна…Скільки болю в цьому слові, скільки горя та відчаю. Жахливі історії під час війни тісно переплітаються з неймовірними випадками героїзму та взаємодопомоги. Саме у такі темні часи якнайкраще видно світлих людей. Наші янголи — Збройні Сили України боронять нас на полі бою, а ті, хто знаходиться в тилу, самовіддано допомагають всім, хто опинився у скруті. З початком активних бойових дій на території України Дніпро прийняло  вже понад 35 тисяч переселенців. Тут волонтери допомагають з пошуком житла, речами, продуктами, працевлаштуванням. Піклуються у місті і про транспортні засоби вимушених переселенців, їх дозвілля та психологічний стан.

Є понівечена автівка — відремонтуємо

З міст, де йдуть активні бойові дії, люди виїжджають на обстріляних машинах, які потребують заміни деяких запчастин. Тому на одній з мереж СТО у Дніпрі вирішили, що будуть безкоштовно ремонтувати понівечені автівки переселенців.

«Поступово до Дніпра почали приїжджати люди з Харкова, трохи згодом — з Маріуполя. Ми побачили ці автомобілі  – прострелені вікна, погнуті колеса. Але найстрашніше – жах в очах людей, які на поспіх збирались та їхали в нікуди. Всією командою було прийняте рішення безкоштовно ремонтувати ці авто, аби допомогти тим, що краще за все вміємо. Пріоритет – жінки з дітьми і ті автівки, які зовсім у плачевному стані. Є навіть автомобілі, які привозять на евакуаторах.

Для багатьох переселенців Дніпро – транзитний пункт, тому люди хвилюються  –  чи зможе авто доїхати до кінцевої точки. Ми проводимо діагностику таких автомобілів. Звичайно, безкоштовно. Якщо потрібні запчастини – дивимось по ситуації. Буває, що люди можуть самі оплатити їх вартість, якщо ні – збираємо кошти через наші соціальні мережі. Також започаткували спеціальний фонд. Буває, що клієнти, які обслуговуються у нас, коли дізнаються про те, що ми допомагаємо переселенцям, також долучаються до збору. Кошти надходять і від небайдужих дніпрян», — розповідає співвласник мережі СТО «Avtomotive Service» Денис Подольський.

На самому початку такої ініціативи над ремонтом автівок переселенців працювала одна людина, але згодом, коли побачили великий потік машин, які потребують негайної допомоги, залучили ще працівників.

 «На даний час нам вдалось відремонтувати близько 30-40 автівок. Якщо ж враховувати діагностику, то кількість ще більша. До того ж, навіть не рахували якісь невеличкі ремонти – порівняти диски, замінити шини, зробити розвал-сходження. Багато запитів є на скло, бо майже на кожному з авто воно розбите. З боковими питань немає, наші хлопці їх ставлять, а ось з лобовими чи задніми – проблема. Там необхідна спеціальна технологія та обладнання аби їх поставити. Тож, якщо є такий спеціаліст-скляр, ми готові оплачувати його роботу», — додає Денис Подольський.

Свіжий хліб щоранку

Робити те, що краще за все вмієш. Робити від чистого серця. Саме так діє представниця вірменської громади Дніпра Маріанна Ордінян. Жінка щодня пече традиційний вірменський хліб – матнакаш, аби забезпечити людей, евакуйованих з гарячих точок.

Матнакаш — вірменський національний хліб з пшеничного борошна різних сортів у формі товстого овального або. Випікається із дріжджового тіста.

За фахом  Маріанна медсестра, але з перших днів війни виготовляє близько 70 хлібин щодня.

Свіжий матканаш, спечений Маріанною, потрапляє до одного з гуманітарних центрів допомоги переселенцям.

Продукти для випічки жінці привозить представник громади Адранік Адамян, а потім забирає готовий щойно спечений хліб.

«Борошно, дріжджі, оліяцим всім ми допомагаємо. Вона робить все це безкоштовно. Щодня я забираю хліб. Везу його в координаційний центр, там його роздають переселенцям», – каже Адранік Адамян.

Завдяки доброму серцю небайдужих людей 70 родин переселенців мають змогу щодня куштувати запашний хліб.

Екскурсія, як терапія

Піклуються у регіоні і про ментальний стан переселенців. Так, на Дніпропетровщині приватна ферма проводить екскурсії для тих, хто віч-на-віч зустрівся з війною. Розповідають про свою роботу та дають поспілкуватися з тваринами.

Власники ферми волонтерили ще з 2014 року, допомагали у шпиталі, де й познайомились. Пізніше вирішили придбати земельну ділянку і обзавелися господарством.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, фермери допомагають волонтерам та переселенцям. Екскурсії мають на меті допомогти  хоч на деякий час дорослим та дітям з гарячих точок відволіктись від думок про війну.

«Тварини дуже сподобалися. Ему, корови, кози. Хотілося б тут лишитися довше і допомогти людям», — каже Дмитро з Кремінної.

 

«Це ковток повітря. Це душевне заспокоєння для мене, як для мами, для моєї дитини, яка сьогодні посміхалася, сміялася, дивлячись на цих тварин. Коли ми почули дитячий сміх, ми там стояли за дверима і плакали самі від щастя. Це не люди, це великі-великі серця», — розповідає Ганна, яка приїхала з Кремінної.

Такі екскурсії тут планують проводити регулярно, аби ті, чиї життя понівечила війна, змогли хоча б на декілька годин повернутись до мирного та безтурботного життя.

У кожного з підприємців чи містян, з ким нам вдалось поспілкуватись ми питали: «Як виникла ідея саме таким чином допомагати людям?» і кожен відповідав: «А як інакше? Як ми можемо просто дивитись на людей, які зазирнули в очі війні і нічим не допомогти». В черговий раз українці доводять – ми єдині. Ми вміємо воювати, вміємо допомагати та співчувати, вміємо працювати на користь країні. З такими людьми Україні нічого не страшно. Перемога за нами!

Категория: Война, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: