Skip to content

У Дніпрі перевидали унікальну книгу 1910 року

Дарина Сухонос

У Дніпрі перевидали унікальну книгу 1910 року

У Дніпрі за рахунок меценатських коштів здійснили перевидання унікальної збірки поезій Дмитра Яворницького «Вечірні зорі», приуроченого до 165-річчя видатного вченого.

У Дніпрі перевидали унікальну книгу 1910 року
За словами упорядників книги, наразі в Укарїні дуже трагічне становище в культурній сфері, якщо такі неймовірні літературні скарби залишаються на полицях музеїв та не знаходять державної підтримки у перевиданні.

«Незважаючи на знаковість постаті Д.І. Яворницького для України та нашого регіону, перевидання праць відомого українського історика, археолога, фольклориста, етнографа, лексикографа, краєзнавця, письменника, дійсного члена НТШ (1914) і академіка АН УРСР (1929), дослідника історії Запорозької Січі, фундатора Катеринославського музею (зараз – Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького (далі – ДНІМ)  відбуваються вкрай рідко. Деякі його роботи залишаються більше століття не перевиданими. Так поетична спадщина Д.І. Яворницького маловідома широкому загалу зокрема через те, що єдина поетична збірка вченого не перевидавалась з 1910 року. Публікація, що презентується, здійснена вперше за 110 років після першого видання.Перевидання  покликано, насамперед, прагненням повернути цю частину творчої спадщини вченого читачеві.  Збірка є репринтом, що відтворює Катеринославське видання 1910 року без змін авторського тексту і зі збереженням правопису, доповнене віршами, написаними після 1910 року, а також науково-популярними передмовами та біографічним покажчиком, оскільки значна частина віршів є посвятами», — зазначає завідувачка Меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького (відділ ДНІМ) Яна Тимошенко, яка виступила упорядником видання.

У Дніпрі перевидали унікальну книгу 1910 року

Книга вийшла лімітованим нумерованим накладом у видавництві «Герда» (художній редактор Михайло Кислов). Всі особливості оригіналу збережено методами сучасних друкованих технологій, обкладинка отримала нове вишукане оформлення. Цікаво, що на одній з перших сторінок книги зображено портрет Яворницького – у першому виданні він зроблений таким чином, що його можна вирізати і повістити в себе. В ті часи це була популярна практика – прикрашати домівку фотографіями відомих людей. Так само зробили і в сучасній версії книги.

У Дніпрі перевидали унікальну книгу 1910 року

Загалом, це перевидання ініційоване небайдужим колом шанувальників вченого-подвижника Дмитра Івановича Яворницького, об`єднаних «Краєзнавчо-культурним товариством «Д.І.Я.». Місією спільноти є сприяння комплексному науковому вивченню та популяризації історії та культури України в цілому, та, зокрема, науково-культурної спадщини відомого історика Дмитра Івановича Яворницького.  

У Дніпрі перевидали унікальну книгу 1910 року
Яна Тимошенко наголошує, що у видання 2020 року увійшло 60 віршів. «Це не лище вірші зі збірки 1910 року, але і рукописи. Фактично, уся літературна спадщина Яворницького. Першу збіку видали до 55 -річчя Д.Яворницького, а наша виходить до 165 річниці. Частична книг піде до біблотек міста», — сказала вона

Це науково-літературне видання, яке може стати основою для дисертації, адже матеріали тут безцінні! Сучасну версію книги підготували відомі фахівці-яворницькознавці: Яна Тимошенко — завідувачка Меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького (відділ ДНІМ), Голова ГО «Краєзнавчо-культурне товариство «Д.І.Я.», Наталія Василенко – літературознавець, старший науковий співробітник ДНІМ та Анатолій Поповський – мовознавець, доктор філологічних наук, професор. Книга перевидана за меценатської підтримки Юрія Якуби – громадського діяча, засновника «Руху за Народний Гетьманат», співзасновника ГО «Краєзнавчо-культурне товариство «Д.І.Я.».

У Дніпрі перевидали унікальну книгу 1910 року
Версія 1910 року видання коштувала усього 50 копійок. Науковці зазначають, що вона була видана «для своїх» і мала м’яку палітурку, адже у заможних родинах було прийнято оформлювати усю бібліотеку в одному стилі та замовляти обкладинки окремо.

«Всі кошти від поширення книги будуть реінвестовані у перевидання інших праць Дмитра Яворницького, орієнованих на широкий загал. Тобто книгу не можна купити, Можна дати певну суму на власний розсуд, аби підтримати наші наступні проекти. Усього книга вийшла накладом 100 штук. Але значення її — безцінне!», — зазначає Юрій Якуба. Також організатори таким чином прагнуть сприяти популяризації у суспільстві культури меценатства.

У Дніпрі перевидали унікальну книгу 1910 року

Презентація відбудеться 4 листопада 2020 року о 16.00
 за адресою: Дніпро, вул. Європейська, 13.
Тел. Для довідок +380500548155

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: