Skip to content

Як змінився рівень прозорості Дніпра за останні п’ять років

Як змінився рівень прозорості Дніпра за останні п’ять років

Дніпро — друге місто в Україні за рівнем прозорості у проміжному рейтингу 2020 року за оцінкою Міжнародної антикорупційної організації Transparency International. Місто набрало 88,3 бала, покращивши свої показники за рік на 19,1 бала. За цими цифрами — титанічна робота всіх підрозділів мерії, які залучали інвестиції в економіку, розвивали сервіси для доступу до адміністративних послуг та участі громадян у житті міста.

Під час складання рейтингу експерти враховували прозорість сфер відповідальності міських рад, зокрема бюджетних процесів, соціальних послуг, комунальних підприємств, закупівель, землекористування. Наскільки відкритим є конкретне місто, також визначали на основі офіційних відповідей міських рад, інформації на їхніх сайтах, рішень та інших документів. Утім, усю цю інформацію міжнародні експерти не приймали на віру, а ретельно перевіряли. До того ж публікація певних даних на сайті міськради не означала автоматично, що цей аспект публічної інформації став прозорим. Експерти враховували і те, наскільки ця інформація повна і зрозуміла, і те, чи легко містянам її знайти на офіційному сайті. Дніпро з честю пройшло ці випробування. Хоча так було не завжди.

Як змінився рівень прозорості Дніпра за останні п’ять років

— 2015 року, коли Борис Філатов і наша команда тільки обралися, у міськраді майже не було електронних сервісів, — згадує Олександр Санжара, секретар міської ради. –У рейтингу, що оцінював стан доступу до інформації на сайті міської ради за 2015 рік, ми  опинилися на 62-му місці в Україні. Це фактично був нульовий рівень прозорості. Закритим від громадськості був навіть «Генеральний план міста», хоча це документ, який визначає основні напрямки розвитку територій, показує, як місто буде розвиватися. Генеральний план не можливо було отримати навіть внаслідок відповідних запитів. Ситуацію треба було міняти докорінно.

У мерії взялися за переведення паперових документів у цифру – всі вхідні документи за останні чотири роки є в електронному вигляді. Покращили доступ до інформації про роботу органів місцевого самоврядування, бюджетний процес, освіту, соціальні послуги. Застосовували найкращий світовий досвід у фінансовій сфері, комунальному господарстві, сучасні стандарти і технології у наданні електронних сервісів– все для зручності містян і відкритості процесів. Вийшли на перші місця в Україні по застосуванню електронної системи закупівель ProZorro. І вже за рік Дніпро зробив стрімкий ривок, піднявшись у рейтингу з 62-го на 22-ге місце. За оцінкою незалежних міжнародних експертів, це найбільший прогрес серед обласних центрів України.

— Ми розуміли, що це лише початок довгого шляху, і не збиралися зупинятися на досягнутому, — розповідає Санжара. — Міська рада активно впроваджувала нові електронні сервіси та дослухалася до рекомендацій Transparency International, метою яких є подолання корупції на місцевому рівні та запровадження найкращих практик прозорості й підзвітності. І, як результат, 2018 року Дніпро увійшло до першої п’ятірки рейтингу прозорості влади, покращивши свій показник у п’ятнадцять разів.

Цього року Дніпро перемістилося на друге місце у поміжному рейтингу серед великих міст України. Це величезний ривок за чотири роки. Нині кожен дніпрянин може подивитися документи міської ради, стежити за роботою депутатів, брати участь у формуванні бюджету, подавати звернення і запити та одержувати бажану інформацію електронною поштою чи з порталу відкритих даних, стежити за перебігом продажу комунального майна. У мерії створили контакт-центр, впроваджено та активно вдосконалюється проект «Бюджет участі». Це вагомі та потрібні людям напрацювання. Переважну більшість цих інструментів можна знайти через сайт Дніпровської міської ради.

— Величезна робота зроблена, та ми не зупиняємося на досягнутому, — наголошує Олександр Санжара. — Ми розуміємо, що проміжне друге місце означає, що до фінального рейтингування всі міста намагатимуться усувати виявлені недоліки та набирати додаткові бали. Тому зараз вся структура міськради працює над тим, щоб отримати максимальні бали за відкритість. Довга робота призвела до того, що Дніпро отримав статус «Відкритого міста» від міжнародних експертних організацій. Це означає, що дніпряни за останні чотири роки отримали доступ до повної інформації про дії міської влади.

Ніка БОГДАНОВА.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: