Skip to content

Таранька для вагітної школярки, або як у Дніпрі рятували від ботулізму майбутню матусю

Таранька для вагітної школярки, або як у Дніпрі рятували від ботулізму майбутню матусю. Новости Днепра

Незвичайна пацієнтка поступила в лікарню 23 квітня. У школярки Катрусі (ім’я змінене на прохання родичів), сімнадцятирічної вагітної на 32-му тижні, лікарі діагностували ботулізм. Високотоксичне і надзвичайно небезпечне захворювання для ослабленого вагітністю організму мами та крихітки в будь-яку хвилину може стати смертельними.

Таранька для вагітної школярки, або як у Дніпрі рятували від ботулізму майбутню матусю. Новости Днепра

Ця історія про професіоналізм, самовідданість та готовність допомогти в найкритичнішій ситуації, коли життя висить на волосині. Історія про людяність і Людей з великої літери. Справжню боротьбу за життя пацієнтки вже вкотре розгорнули лікарі Дніпровського перинатального центру.

ТАРАНЬКА ДЛЯ ВАГІТНОЇ

Катя навчається в 11-му класі сільської школи Мишуриного Рога. Її хлопцю Івану 27 (ім’я змінене). Пара живе разом із батьками дівчини, після закінчення школи планують одружитися. На ботулізм Катя захворіла, з’ївши в’яленої рибки. Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему, призводить до по- рушення зору, гострої дихальної недостатності. Інкубаційний період дуже короткий — від чотирьох-шести годин до десяти днів.

— Родичка Івана у п’ятницю, 21 квітня, пригостила Катю двома карасями, які сама в’ялила, — зітхаючи, розповіла мама дівчини Світлана. – Катруся обожнює рибу у будь-якому вигляді, тому з радістю прийняла гостинець. Одного карася з’їла одразу, а другого – у неділю. Ми з Іваном теж спробували рибину. Нам нічого, а донечці у понеділок стало зле. У дівчини болів живіт, її нудило, почалося блювання.

Світлана відвела доньку до сільської лікарні, але нічого конкретного там сказати не змогли. Ввечері дівчина почувалася дещо краще і навіть поїла. А на ранок вівторка частково втратила зір. Перед очима все пливло, навіть читати Катя не могла. Перелякані мама та наречений викликали «швидку».

— Доньку відвезли до Верхньодніпровська, звідти у Кам’янське, потім у Дніпро на Канатну, а вже тоді у перинатальний центр, — розповідає Світлана. – Тут одразу ж поклали у реанімацію.

ІВАН-Д’АРТАНЬЯН

У боротьбі з ботулізмом діяти треба якомога швидше. Коли Катю привезли, лікарі діагностували у неї порушення функцій зору, дихання та ковтання. Припинити дію ботулотоксину може тільки вакцина. Але вона є лише в «Укрвакцині» в Обухові Київської області. Їхати за ліками треба було негайно. Зазвичай це роблять родичі хворих.

Таранька для вагітної школярки, або як у Дніпрі рятували від ботулізму майбутню матусю. Новости Днепра

— У Івана, який приїхав у лікарню разом із Катею, грошей зовсім не було, — розповіла Людмила Падалко, головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру. – Він був готовий повернутися у село, щоб там у когось позичити, але на це не було часу. Ми вирішили відправити хлопця в Обухів своїм коштом. Неймовірно, але заради спасіння чужої дитини лікарі віддавали всі гроші, що мали. Ми були готові навіть летіти літаком. Складно було купити квиток на потяг до Києва. Підняли всіх знайомих, але квиток дістали.

Катя потрапила в реанімацію о шостій вечора, а вже о пів на дев’яту Ваня сидів у потязі. З собою дали йому 500 гривень. Любов до Катрусі і малюка буквально зробили з хлопця д’Артаньяна. Ваня приїхав до Києва у середу вранці, швидко дістався Обухова і забрав вакцину.

Таранька для вагітної школярки, або як у Дніпрі рятували від ботулізму майбутню матусю. Новости Днепра

— Квиток на потяг до Дніпра був на п’яту вечора, але ми змогли поміняти його на 12.38, — розповідає Людмила Іванівна. – Якби Іван їхав п’ятигодинним потягом, ми могли не встигнути ввести вакцину Каті. Але він приїхав близько восьмої, ми встигли.

БІЙ ЩЕ НЕ ВИГРАНИЙ

П’ять годин лікарі помаленьку вво- дили Катрусі антитоксин. На щастя, дівчинці полегшало, але спеціалісти кажуть, що радіти зарано – бій із хворобою можна буде вважати виграним тільки за два тижні, адже зараз стан може погіршитись будь-якої хвилини. Щогодини лікарі моніторять стан легенів пацієнтки та вирішують, переводити її на штучне дихання чи ні.

— Її стан, як гойдалка, — каже Людмила Падалко. – Від критичного, коли вже готуємо прилади, до більш-менш задовільного. Щодо дитинки, Катя з Іваном чекають хлопчика. Незважаючи на важкий стан мами, акушери вирішили поки не робити кесарів розтин, бо народитися на 32-му тижні дуже ризиковано для життя малюка. Він ще не готовий до цього, важливо виходити хоча б до 34 тижнів. Поки плацента мами захищає синочка від дії токсинів, але погіршитись стан малюка може через гіпоксію, якщо матусі не вистачатиме повітря. Саме тому стільки уваги лікарі приділяють легеням Каті.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ЛІКАРІ ЗІ ВСІЄЇ УКРАЇНИ

Випадок Каті унікальний. Робота, яку проводять спеціалісти, героїчна.

Таранька для вагітної школярки, або як у Дніпрі рятували від ботулізму майбутню матусю. Новости Днепра

— Ботулізм у вагітної – це велика рідкість, — каже Любов Філімонова, завідуюча відділенням інтенсивної терапії. – За п’ять років це сімнадцятий випадок у Європі. Досвіду його ліку- вання у нас ще не було, тому за Катрусею спостерігають десятки спеціалістів не тільки з Дніпра, але й зі всієї України – професор-інфекціоніст Мавротенко, республіканський анестезіолог Сергій Дубров, завідувач кафедри анестезіо- логії та реанімації медакадемії Олена Клигуненко. Ми постійно радимося щодо лікування, спеціалісти щодня приїздять, щоб проконтролювати стан дівчинки.

Зараз Катю відвідують п’ять-шість спеціалістів на день — лор, невролог, окуліст, терапевт, акушер-гінеколог, інфекціоністи, анестезіологи та реаніматологи. Лікарі проводять колосальну роботу зі спасіння маленької пацієнтки і сподіваються, що подібне не повториться.

Таранька для вагітної школярки, або як у Дніпрі рятували від ботулізму майбутню матусю. Новости Днепра

— Хочемо сказати всім батькам, що вагітність – це особливий фізіологічний стан, який потребує уваги та турботи, — підкреслює Людмила Іванівна. – До вагітної всі повинні ставитись по-особливому і забезпечувати їй статус особливості. Наша Катя – сама ще дитина і вже має статус вагітної дитини. Це результат безвідповідального ставлення батьків до дівчинки. Ботулізму можна було б уникнути, якби у батьків були елементарні знання про культуру поведінки та харчування під час вагітності. Збудники ботулізму можуть знаходитися у консервах, грибах і овочах, засолених на зиму. Частинки землі потрапляють у банки через не вимиті добре овочі. Бактерії можуть бути у в’яленій, слабосолоній і копченій рибі, домашніх ковбасах, шинці. Імунітет при ботулізмі не виробляється — якщо людина перехворіла і вижила, вона може захворіти знову.

Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram.

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: