Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Междугородние путешествия на катерах: как в Днепре в 90-х функционировал речной транспорт

Междугородние путешествия на катерах: как в Днепре в 90-х функционировал речной транспорт

До початку 90-х років у Дніпрі існував добре розвинений річковий транспорт. З міста можна було дістатися інших населених пунктів. Як це було — вирішили згадати журналісти «Нашого Міста».

Мешканка Дніпра Людмила Борисова згадує, що раніше подорожувати річковим транспортом було майже так само, як зараз автобусами.

«Це було як звичайне явище, як рейсовий автобус. Ти приходив в річпорт, купував квиток та їхав до Запоріжжя. Я там була за направленням і часто туди їздила», — каже дніпрянка.

На початку 90-х, через фінансові складнощі і, як кажуть фахівці, відсутність державної політики відносно цієї галузі, міжміські річкові рейси скоротилися.

«Це був лайнер, він брав усіх, це ріка. Я обожнюю Дніпро. Ти кожного разу пливеш і думаєш, невже таке можливо. І зараз так шкода, що все зникло. Може, ще поновлять цей рух річкою,- розповідає пані Людмила.

У ті часи багато людей отримували земельні ділянки навколо міста під дачі. Діставалися туди було зручно саме річкою.

«Транспорту не було, був автобус, але він завжди був переповнений, це ж далеко їхати, через Обухівку. Автобусом дістатися було нереально. А наш катер зупинявся на Червоному Камені о 7-й ранку, була чудова команда і ми пливли річкою цілу годину. По Орілі, вона вузенька, але глибока. Ми возили саджанці, цеглу, всіх підбирали. Ми кілька років так їздили на дачу, збудували там все, дякуючи цьому катеру. І рівно о 8-й вечора він повертався назад», — згадує жінка.

Через великий попит, подібні рейси ще трималися, але у 1993-94-х роках їх також скоротили.

«І останній раз, це був 1993 рік, був випускний вечір у доньки на цьому катері. А потім росія купила цей катер і його кудись перегнали. Нас позбавили цього засобу», — розповіла Людмила Борисова.

Нагадаємо, раніше ми писали, як відпочивали у Дніпрі на початку 90-х.

Читайте також: Як зберігали кошти в Дніпрі у 90-ті: створення «ПриватБанку».

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра, Уникальный Днепр

Метки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: