Skip to content

Чому слово росія можна писати з маленької літери

Дарина Сухонос

Чому слово росія можна писати з маленької літери

Автор шкільних підручників з української мови та літератури, доцент Київського університету імені Б.Грінченка Олександр Авраменко, який також є розробником численних тестів до ЗНО з української мови, дозволив писати назву країни росія з маленької букви, повідомляє журналіст «Наше Місто. Афіша Дніпра»

На національній освітній платформі «Всеосвіта» зʼявився його допис у стилі тестового завдання до ЗНО.

«Урок 41. Минулого року я переїхав з Києва до Бучі. Я встиг полюбити це місто. Але мою любов зруйнувала росія. Памятайте про злочини «братського народу»…

Орфографічну помилку допущено в написанні слова: 1) Києва 2) росія 3) памятайте».

Психологи наголошують — при сприйнятті тексту маленькі літери мають дещо інший психологічний ефект, ніж великі літери. Слово, написане з маленької літери, сприймається як щось просте і звичне, дрібне. Тоді як велика літера викликає більше уваги, тривоги, поваги. Зокрема, абревіатури мають досить сильний вплив на емоційне сприйняття. Зустрічалися навіть заклики не писати великими буквами абревіатури на зразок СНІД, COVID, щоб не викликати до них зайвої «поваги».

Коли ми пишемо з маленької букви – ми ніби зменшуємо суб’єктивну значимість поняття, робимо його буденним, а іноді і зневажливим. Теперішня тенденція писати з малої літери слова, пов’язані з російською агресією, – це коктейль зневаги, супротиву та ворожості».

Категория: Афиша, Война, Новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: