Skip to content

Куди звертатися постраждалим від домашнього насилля у Дніпрі

Куди звертатися постраждалим від домашнього насилля у Дніпрі

25 листопада о 12.00 в інформаційному центрі «Наше Місто» пройшла прес-конференція на тему «Що робити, якщо чоловік б’є? Куди звертатися постраждалим від домашнього насилля у Дніпрі»

За статистикою від правоохоронців, з початку 2021 року на лінію «102» надійшло 20 834 повідомлення, щодо домашнього насильства. Адмінпорушення — 9 844, з них 894 повторно. Зафіксовано 9 фактів насильства відносно дітей, 11 випадків були скоєні неповнолітніми та 1237 скоєні жінками. Із загальної кількості інцидентів, 923 стались у стані алкогольного сп’яніння. Винесено 4 972 термінових заборонних приписів, відносно жінок — 683.

Куди звертатися постраждалим від домашнього насилля у Дніпрі

На профілактичному обліку категорії «кривдник» перебуває 9716 осіб. З 18 жовтня, коли на території Дніпропетровської області запровадили «червону зону», на лінію «102» надійшло 1498 повідомлень по факту «Домашнє насильство» — розповів Іван Семенюк, заступник начальника відділу УПД ГУНП в Дніпропетровській області.

«У нас на початку року у містах Дніпро та Кривий Ріг утворені сектори з протидії домашнього насильства. У місті Дніпро діє 3 таких групи, у місті Кривий Ріг — 2 групи. Вони діють цілодобово. Результатом їх діяльності є те, що іноді громадяни телефонують на лінію «102» та просять, щоб виїжджав екіпаж саме сектору протидії домашнього насильства . У містах Кам’янське, Нікополь, Новомосковськ та Павлоград утворені мобільні групи-це пілотний проект, з реагування на випадки вчинення домашнього насильства. І враховуючи їх результати, будемо клопотати про утворення секторів протидії домашнього насильства в містах Кам’янське та Нікополь».

Також можна звертатись за номером 1547 — гаряча лінія з протидії домашньому насильству – за номером 1547.

В Дніпрі за допомогою постраждалі від домашнього насильства можуть звернутись до міського центру соціальних служб. При ньому функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Фахівці мобільної бригади здійснюють виїзди за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства. У ході роботи надається психологічна допомога, консультації з питань пов’язаних з протидією насильству та кризове або екстрене втручання — розповіла Анастасія Тищенко — директор Дніпровського міського центру соціальних служб ДМР.

Куди звертатися постраждалим від домашнього насилля у Дніпрі

«Мобільна бригада приймає рішення або надати психологічну допомогу або необхідне вилучення постраждалих і розміщення їх або у комунальному закладі соціального захисту «Мамине щастя». При ньому функціонує 2 відділення. Є відділення для матерів з дітьми, також відділення для жінок. Також є телефон довіри — (056) 767 18 41 за яким можуть звертатися жінки, діти, чоловіки. На телефон довіри протягом року надійшло понад 700 повідомлень. Мобільною бригадою було відпрацьовано понад 800 випадків. Кожна особа отримала допомогу. За останні роки, завдяки міській владі дуже розширилася мережа протидії домашнього насильства. Наразі готується відкриття денного центру підтримки осіб, які зазнали домашнього насильства з кризовою кімнатою. В денному центрі будуть функціонувати і надаватись такі послуги, як взаємопідтримка, тренінгові заняття, психологічна допомога».

Контакти денного центру: (066) 448 61 54;

Контакти мобільної бригади: (056) 785 73 60.

Куди звертатися постраждалим від домашнього насилля у Дніпрі

Півтора роки тому у Дніпрі стартував проект «Пані Патронеса», який допомагає жінкам, що постраждали від насильства. Ольга Левченко, співробітниця БФ «Помагаєм» і учасниця мережі «Пані Патронеса» каже, що влітку щомісяця росла кількість звернень. У червні до організації звернулось 24 людини, в липні — 27, а в серпні — 40 дзвінків. У вересні та жовтні було по 20 звернень. В громадській організації потерпілі від насильства можуть отримати послуги від соціальних працівників, юристів, психологів. Якщо вам потрібна допомога у боротьбі з домашнім насильством, диспетчерській номер Пані Патронеси (099) 632 77 01.

«В Дніпрі була створена кризова кімната. Чим вона відрізняється від шелтеру? Бо у шелтері можна довго жити і планувати своє життя. Але, щоб потрапити туди, треба зібрати низку документів і найголовніше пройти диспансеризацію і на це піде 2-3 дні. Якщо просто зараз жінка знаходиться на вулиці вночі й з дитиною, вона не може пройти диспанцеризацію. Кризова кімната- місце, де можна заспокоїтися. В ній можна перебувати до 10 діб».

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: