Skip to content

Держава має провести чітку грань між свободою думки та інтересами особистості і суспільства — Іван Васючков

Держава має провести чітку грань між свободою думки та інтересами особистості і суспільства – дніпровський пропозиціонер Іван Васючков

Депутат Дніпровської міської ради від «Пропозиції» вважає, що разом з правами громадяни мають ще й обов’язки. Тож завдання влади – встановити, де свобода однієї людини перетинається з інтересами інших людей і держави. Для цього слід розробити нормативно-правову базу, висловив він пропозицію під час засідання ПРОпозиціонери Клубу на цю тему.

На думку Івана Васючкова, в Україні, на відміну від багатьох країн пострадянського простору, існує свобода думки. Втім часом її «більше, ніж хотілося б». А все тому, що держава провалює комунікацію з суспільством щодо визначення відповідних меж. Саме тому в публічній площині час від часу виникають хвилі хейту, критики та несприйняття дій тих чи інших осіб.

«Такі прояви нетерпимості по суті порушують права людини на честь і гідність. В радянський час у нас свобода думки обмежувалася розмовами на кухні, а з проголошенням незалежності ми кинулись в іншу крайність – необмежену свободу. Саме тому держава має взяти на себе роль модератора і провести чітку грань, де повинна закінчуватися свобода думки і починатися суспільний інтерес, право іншої людини на честь і гідність. Це має відбуватися через формування нормативно-правових актів, яких в нашій країні в цій царині практично немає. А ті, які є, прописані настільки широко, що застосовувати їх на практиці майже неможливо. Відтак довести моральну шкоду в суді вкрай важко», – констатував депутат-пропозиціонер.

Він також зауважив, що Україні слід рівнятися на західні країни. До прикладу, в європейських країнах існує свобода думки щодо вакцинації. Тож там досить часто можна спостерігати різні акції антивакцинаторів, це нормальне явище для демократичного суспільства. Водночас низка країн, виходячи з інтересів суспільної безпеки, забороняє публічно обговорювати це питання. І навіть запроваджує для порушників штрафи.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: