Skip to content

Дитячий алкоголізм у Дніпрі: випадки, причини та наслідки

Дитячий алкоголізм у Дніпрі: випадки, причини та наслідки

14 травня об 12:00 в інформаційному центрі «Наше Місто» за адресою вул. Старокозацька, 58 (2 поверх) пройшла прес-конференція на тему «Дитячий алкоголізм у Дніпрі: випадки, причини та наслідки».

Татьяна Гавриленко, врач-нарколог КП «Обласний медичний психіатричний центр з лікування залежностей зі стаціонаром» ДОР»: «Зараз починається теплий сезон, і підлітки п’ють алкоголь прямо на вулицях. Неповнолітнім категорично не можна вживати алкоголь, ні в яких дозах.

Дитячий алкоголізм у Дніпрі: випадки, причини та наслідки

Але, на жаль, батьки самі дають негласну згоду на вживання алкоголю, пропонуючи його підлітку за святковим столом. Вони вважають, що вже краще нехай спробує вдома під наглядом і не захоче пити будь-що поза домом. Але це не працює. Спробувавши алкоголь, дитина відчуває його ефект і вплив, розуміє, що в цьому нічого поганого немає та починає вживати алкогольні напої з друзями. Зазвичай діти починають із пива або інших неміцних напоїв, вважаючи їх нешкідливими. Але вони шкодять дитячому організму: вражають печінку, підшлункову, головний мозок, впливають на роботу серця. Діти швидко звикають до впливу алкоголю і переходять на міцніші напої. Якщо у дорослих залежність розвивається роками, то у дітей на проходження всіх стадій алкоголізму вистачить року.

Найчастіше дорослі не помічають стан справ до того, як проблема не стане критичною. Однак значно простіше запобігти, ніж боротися з її наслідками.

Одна з причин —  дитина прагне довести, що вже доросла. Між дітьми, які можуть пити тільки лимонад, і дорослими, які вживають алкогольні напої, формується своєрідна нерівність. Дитина може відчути себе ущемленим. Бажаючи швидше вирости, маленька людина починає повторювати за батьками. Вона прагне швидше спробувати алкоголь. Щоб не допустити виникнення проблеми, експерти категорично не рекомендують пити при дітях.

Можуть бути й інші причини. Наприклад,  стосунки в сім’ї,  нерозуміння з боку оточення теж можуть призвести до виникнення дитячого алкоголізму. Батьки повинні уважно стежити за поведінкою дитини і її моральним,  фізичним станом. Якщо процес формування залежності не зупинити вчасно, наслідки можуть бути сумними.

Алкоголь руйнує дитячий організм швидко.  Річ у тому, що етиловий спирт втручається в процес розвитку і становлення організму, що зростає. Це призводить до суттєвого порушення. Зазвичай підлітки не думають про закуску. Щоб зекономити, вони купують чипси, сухарики, фастфуд.

Вживання такої їжі призводить до виникнення проблем зі шлунком. Це може спричинити запалення стравоходу і шлунка.

Якщо батьки помітили, що їхня дитина почала пити, не варто пускати ситуацію на самоплив. Необхідно негайно вжити заходів. Якщо батьки розуміють, що самостійно впоратися не виходить, варто звернутися до фахівців. Вони допоможуть у боротьбі з проблемою і допоможуть запобігти подальшому розвитку підліткового алкоголізму. Також в КП «Обласний медичний психіатричній центр з лікування залежних зі стаціонаром» є можливість поспілкуватися з психологом, який відповість вам за номером 066-284-92-91. Усе абсолютно анонімно.

Категория: Новости Днепра, Особое мнение

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: