Skip to content

Зимова риболовля може стати фатальною: як не піти на дно і за що можна отримати штраф

Зимова риболовля може стати фатальною: як не піти на дно

Напередодні Нового Року, коли температура опустилась нижче нуля зимова риболовля закінчилась трагедією. У Криничанському районі в селі Олександрівка на річці Базавлук на Дніпропетровщині під час риболовлі провалились під кригу двоє людей.

Тіла загиблих чоловіків, 50 і 70  років, на відстані 10 метрів від берега виявили рятувальники.

Зимова риболовля може стати фатальною: як не піти на дно

Температурні коливання особливо небезпечні. Тому необхідно знати про небезпеку, яку приховує недостатньо зміцніла крига.

Зимова риболовля може стати фатальною: як не піти на дно

Без паніки

Згідно статистики з початку 2021 року на водоймах міста Дніпра врятовано 2 людини. Це свідчить про те, що не всі знають та дотримуються правил безпеки.

Перш, ніж ступити на лід, уважно подивіться перед собою: небезпечні місця відрізняються на льоду по кольору, вони, як правило, темніші, —  розповідає Данило Білоножко, начальник відділу забезпечення заходів з попередження надзвичайних ситуацій у місті Дніпро центру забезпечення діяльності ГУДСНС України у Дніпропетровській області. — Лід може бути неміцним, тонким або крихким поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у лід. Тонкий лід і там, де б’ють ключі, де швидка течія або струмок впадає у річку. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Пересікати водойми по льоду безпечніше усього на лижах та удвох, ідучи з інтервалом в декілька метрів один від одного і слід в слід. Якщо ж ви один, то озбройтесь довгою жердиною, у випадку падіння у воду вона допоможе Вам викинути ноги на поверхню.

Зимова риболовля може стати фатальною: як не піти на дно

Але не завжди під рукою є такі підручні засоби, тому якщо ви все-таки опинились у крижаній воді, головне – не панікуйте.

— Необхідно якнайшвидше широко розвести руки, щоб уникнути занурення у воду з головою і якщо поруч хтось є – покликати на допомогу, — підкреслює Данило Білоножко. — Якщо поблизу нікого нема, без різких рухів, тримаючись за край ополонки, вибратись на твердий лід. Якщо на ваших очах людина провалилася під лід – негайно крикніть їй, що йдете на допомогу. Наблизьтеся до ополонки повзком, киньте потерпілому ремінь, шарф, палку, інші довгі предмети. Діяти треба рішуче і спритно. Потерпілий швидко мерзне у холодній воді. Витягнувши потерпілого зніміть з нього мокрий одяг, викрутіть і надіньте знову. При можливості дайте гарячий напій. Алкоголь категорично забороняється, бо розширяє периферичні кровоносні судини і температура тіла різко падає. Постарайтеся якомога швидше доставити потерпілого до теплого приміщення.  Пам’ятайте: вирушати на водойми поодинці небезпечно! Дотримуйтесь правил безпеки на льоду, привчайте до цього дітей!

Ніякого алкоголю

Журналіст Фідель Сухоніс риболов зі стажем. Полюбляє як зимову, так і літню риболовлю.

Зимова риболовля може стати фатальною: як не піти на дно

Я купаюсь з ранньої весни і до пізньої осені, полюбляю рибалити, — каже він. — Звичайно, цього року коронавірус вніс свої корективи у графі нашого звичного життя. Але попри основні правила поводження на льоду, треба пам’ятати, що це не розвага. Алкоголь і риболовля, попри усі анекдоти та стереотипи, речі категорично несумісні. Краще гарячий чай та смачна свіжа юшка на вогні!

Зимовий період дає рибалці можливість дістатися до раніше недоступних місць. При цьому, якщо знати звички риби та місця її скупчення, то ніякі труднощі зимового лову не зіпсують вам настрою.

Зимова риболовля може стати фатальною: як не піти на дно

— Взимку рибалка відкриває полювання на окуня, плотву, щуку, судака і ляща, — каже він. —  Я  виходжу на лід, коли його товщина мінімум 7-8 сантиметрів, і перевіряю його міцність. Взагалі фахівці зазначають, що на ріки з течією варто виходити лише тоді, коли товщина криги не менше 15 сантиметрів. Варто оминати ділянки з відкритою водою та жовтувато-коричневим льодом, тонкий лід завжди ламається поблизу кущів, сухої трави, під товстим шаром снігу, у місцях, де водорості вмерзли у лід.

Рибалкам не слід забувати, що в  зимовий період діють певні обмеження на вилов. Так, згідно з вимогами Правил любительського і спортивного рибальства дозволяється рибалити поза межами зимувальних ям та вудками з блешнею вертикального блесніння з гачком, не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’ять одиниць на одного рибалку. А на водоймах, де впроваджене платне рибальство — не більше десяти гачків на одну особу. Забороняється пересування плавзасобів, за винятком спеціально обладнаних льодових трас, а також плавзасобів органів рибоохорони. Сувора заборона встановлена на вилов риби такими знаряддями лову як сітки, ятері, павуки, екрани, драчі, ості та інші. За вилов риби електровудкою, вибухівкою та шляхом потрави передбачена кримінальна відповідальність згідно ст. 249 ККУ з відшкодуванням всіх нанесених збитків.

Зимова риболовля може стати фатальною: як не піти на дно

Крім штрафу за незаконний вилов нараховується збитки за кожну виловлену рибину, наприклад:

— судака звичайного – 510 грн,
— сома — 425 грн,
— форелі — 340 грн,
— щуки — 340 грн,
— сазана (коропа) — 306 грн,
— білого амура — 255 грн,
— товстолобика — 255 грн,
— білизни (жереха) — 255 грн,
— рибця звичайного — 255 грн,
— ляща — 170 грн, лина — 119 грн,
— плітки — 85 грн,
— краснопірки — 68 грн,
— підуста — 34 грн,
— плоскирки — 34 грн,
— карася сріблястого – 17 грн тощо.

Мінімально допустимі розміри риб, при яких їх можна брати в улов, наприклад: сом – 70 см, судак – 42 см, щука – 35 см, лящ – 32 см, короп – 25 см, лин – 20 см 

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: