Skip to content

Борис Філатов про Бібліотеку імені Джона Маккейна у Дніпрі: «Сюди поїдуть люди з усієї України!»

Евгентий Гольдман

Евгентий Гольдман

У Дніпрі відкрили Бібліотеку української діаспори імені Джона Маккейна. Унікальна для країни книгозбірня містить літературу, документи, світлини, платівки, газети та журнали, котрі тривалий час зберігалися у США, Німеччині, Бразилії, Аргентині та Канаді. Вартість видань експерти оцінюють у майже мільйон гривень.

Громаді Дніпра представники української діаспори передали все безкоштовно.Ідея заснувати унікальну книгозбірню у Дніпрі належить міському голові Борису Філатову. 

«У Дніпрі має бути місце, звідки надалі розповсюджуватиметься українізація. Повинно бути серце. Це — не просто бібліотека. Для мене це — точка збирання. Я знаю, що саме сюди поїдуть люди з усієї України. Дніпро — місто, котре зупинило «російську весну». Це — становий хребет незалежності країни. Місто волонтерів і добровольців», — сказав Борис Філатов.

Так, торік навесні під час робочої поїздки до США очільник міста познайомився з професором українського походження Володимиром Пилишенком. Саме він погодився передати частину свого книжкового надбання, яке збирав протягом усього життя, у фонд майбутньої дніпровської бібліотеки.

«Я люблю книжки. Такого випадку, щоб викидати книгу, — у мене не було. Я збирав ту бібліотеку. У Борисі Альбертовичі (мер Дніпра Борис Філатов, — ред.) я побачив людину, яка дбає про народ. Яка приїздила в Америку не жити нашими надбаннями, а побачити: чого можна навчитися і що привезти із собою, щоб поліпшити життя тут», — розповів пан Пилишенко.

Фонд Бібліотеки імені Джона Маккейна – це близько 5 тис. книг, найстаріші з яких датовані початком минулого століття. Видання мають не просто бібліографічну цінність, а й історичне значення. На низці примірників збереглися оригінальні підписи відомих постатей.У бібліотеці можна знайти, зокрема, «Основи Конституції УНР», «Святе Євангеліє», видання, що описують Голодомор в Україні 1932-33 років, а також примірники книг про Організацію українських націоналістів. Тут є одне з найповніших в Україні зібрання томів «Літопису Української повстанської армії».

Крім цього, є екземпляр агітаційної летючки 50-х років минулого століття, бойові накази, мапи, кліше для бофонів українських повстанців 40–50-х років (однобічні грошові квитанції з фіксованим номіналом, — ред), а також англомовні видання, котрі розповідають історію єврейського народу. Під книгозбірню виділено залу на першому поверсі Центральної міської бібліотеки (вул. Воскресенська, 23). Користуватися нею можуть усі охочі – для цього потрібно лише пройти безкоштовну реєстрацію у читальні.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: