Skip to content

Українське підприємство ошукали шахраї з-за кордону

Людмила Сергиенко

Людмила Сергиенко

Фірма, що зареєстрована у Туреччині, ошукала підприємство з Кіровоградщини майже на 700 тис. доларів США

Як усім відомо, займатися бізнесом в Україні надзвичайно складно. З одного боку – нестабільна економічна ситуація, постійне зростання цін на пальне, електроенергію, транспортні послуги, з іншого – шахраї, які представляються успішними бізнесменами, створюють фіктивні фірми та ошукують промисловців.

Кожному українцю важливо знати, що економіка України потерпає не тільки від зменшення обсягу виробництва, а й від сучасних шахраїв,  які ошукують промисловців та підприємців, ті втрачають кошти і, відповідно, не сплачують податки з неотриманих сум. А це тягне за собою зменшення видатків на освіту, медицину, соціальний захист населення. Тож економічне шахрайство – біда не тільки потерпілих підприємців, а й проблема держави.

Із різних інформаційних джерел ми знаємо, що чимало справ щодо шахрайства розслідується, доводиться до  судів і злочинців карають. Тож розраховуємо на підтримку правоохоронних органів у ситуації, що склалася з одним з підприємств міста Світловодська, а саме смт Власівки Кіровоградської області.

Злочинна група, що складалася з громадян Росії та України ошукала підприємство майже на 700 тис. доларів США. Укладаючи угоду, ці «респектабельні бізнесмени» обіцяли золоті гори, привітно посміхалися, роздавали обіцянки, бажали процвітання бізнесу. Правда виявилася гіркою – українські підприємці мали справу з шахраями.

Ось яку інформацію розшукали співробітники підприємства, не отримавши коштів за відправлену продукцію. Фірма VIKTORIA TRADING GIDA IHRACAT ITHALAT TICARET LJMJTEDSIRKETI в особі директора, громадянина Росії Юрія Міхалаша була Створена у Туреччині. Саме вона уклала угоду на закупівлю продукції, яку відвантажили замовнику. За умовами контракту оплата мала бути проведена 30 листопада 2018 року. Розрахунок за цим контрактом не проведено до сьогоднішнього дня.

Підприємство намагалося зв’язатися з покупцем неодноразово, але ніяких результатів не досягло. На телефонні дзвінки, письмові звернення ніхто жодного разу не відповів. З метою повернення заборгованості ошукане підприємство звернулося з позовом до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України.

«Ми вважаємо, що у діях громадянина Міхалаша Юрія Миколайовичає склад злочину, передбачений статтею 290 Кримінального кодексу України – шахрайство, тож подали заяву за даним фактом до правоохоронних органів. Ми з’ясували, що спільником злочинного тандему з Росії  Юрія та Анни Міхалаш став громадянин України Володимир Шматченко, – розповідає адвокат Юрій Кириленко.  – Він родом з міста Новомосковська. Володіє трикімнатною квартирою площею 87 кв. метрів, автомобілем  марки «Хонда» із додатковими номерами MARIA та авто «Фольцваген TOUAREG», на яку не має довіреності на право управління транспортом. Згідно реєстру громадянин Шматченко має причетність до обласного дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «Хліб України» держпідприємства «Чечельницький спиртовий завод» ТОВ «Укрторг» та ВАТ «Новомосковський трубний завод». Так званий підприємець і прикривав своєю респектабельністю шахрайську схему компанії Юрія Міхалаша».

Здається, інформації достатньо, щоб притягти до відповідальності шахраїв, принаймні їх розшукати. То що ж заважає правоохоронцям поставити бар’єр у правовому полі таким особам?

«Ми все ще сподіваємося на оперативну роботу правоохоронних органів як в Україні, так і за кордоном, де ховаються шахраї. Цей випадок вважається тяжким злочином і передбачає позбавлення волі до 10 років і більше. Українські слідчі відправили відповідний запит до Interpol, де взялися за розслідування шахрайської схеми. Наразі ж фіктивна фірма VIKTORIA TRADING GIDA використовує ім’я та фактично увесь бренд українського підприємства,  вводячи в оману покупців у ЄC», – розповідає адвокат Юрій Кириленко.

Отже, понад півроку українська компанія продовжує нести, крім фінансових, ще іміджеві втрати через злочинців за кордоном. Страждає репутація підприємства, добре знаного у Європі та світі,    як товаровиробника якісної продукції та надійного партнера

Тетяна Іванова

https://www.youtube.com/watch?v=5Yk4C9689U8

Категория: Новости Днепра, Реклама

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: