Skip to content

У Дніпрі Уляна Супрун розповіла про зміни в системі охорони здоров’я

Ростик Петровский

Ростик Петровский

У Дніпрі Уляна Супрун розповіла про зміни в системі охорони здоров'я. Новости Днепра

У Дніпрі Уляна Супрун розказала, які зміни чекають на систему охорони здоров’я у 2019 році.

У Дніпрі Уляна Супрун розповіла про зміни в системі охорони здоров'я. Новости Днепра

Децентралізація, ініційована Президентом України Петром Порошенком, – найпередовіша реформа в державі. Вона демонструє масштабні зміни. Відчувають їх і на Дніпропетровщині. На місця передані повноваження та фінансові ресурси, бюджети громад суттєво зросли. Кошти йдуть, зокрема, на створення нового освітнього простору у школах та дитсадках, будівництво й реконструкцію медустанов. Крім того, гроші спрямовують на енергозберігаючі заходи в закладах освіти та охорони здоров’я.

Які трансформації відбуватимуться в медицині у 2019-му, розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час робочої поїздки на Дніпропетровщину. 

«Трансформація системи охорони здоров’я почалась з первинної ланки. Медзаклади України завзято долучилися до змін та переходять на нову модель фінансування – коли держава оплачує медичні послуги, надані конкретному пацієнту. У Дніпропетровській області мешканці активно обирають лікарів, яким довіряють, і підписують з ними декларації. Нова модель – «кошти йдуть за пацієнтом» – довела свою ефективність. Впроваджуватимемо її й надалі», – зауважила Уляна Супрун.

 

Вона додала, що наразі майже всі медустанови регіону уклали договори з Національною службою здоров’я України. Це значить, що  вони вже отримують більше фінансування й мають можливість підвищувати зарплатню медперсоналу.

У Дніпрі Уляна Супрун розповіла про зміни в системі охорони здоров'я. Новости Днепра

«Договір з Нацслужбою здоров’я – єдине джерело фінансування для комунальних  закладів первинної ланки, які його уклали. Вони не отримують медичної субвенції з Держбюджету. Хто не встиг укласти договір, може зробити це протягом 2019-го», – зазначила вона.  

За її словами, з 1 квітня 2019 року Нацслужба здоров’я відшкодовуватиме вартість ліків, які пацієнти одержують за програмою «Доступні ліки». Отримати їх можна буде за електронним рецептом у будь-якому місті України.  

Як пообіцяла Уляна Супрун, з 1 липня запрацює програма «Безкоштовна діагностика». За направленням сімейного лікаря, терапевта та педіатра пацієнт зможете отримати пакет діагностичних та лікувальних послуг, які оплатить Національна служба здоров’я.

Зокрема, у програмі – більше півсотні послуг: аналізи, біопсія, рентген, УЗД, мамографія, дослідження новоутворень, ендоскопічні операції та інше.

Аби долучитися до програми, медзаклади мають реорганізуватися в комунальні некомерційні підприємства, комп’ютеризувати кабінети й підключитися до системи eHealth, а також укласти угоди з НСЗУ.

 У 2018 році медреформу почали втілювати в закладах первинної ланки. 2019-й – продовження реформи на рівні спеціалізованої допомоги (лікарі-спеціалісти). 2020 рік – впровадження змін на рівні високоспеціалізованої допомоги (лікування у стаціонарах).

Читайте также

Днепряне просят соединить 3 больших жилмассива маршруткой

Когда днепрянам ждать подорожание проезда в маршрутках

Не придется мёрзнуть: в Днепре продлят и усилят популярный троллейбусный маршрут

Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram.

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: