Skip to content

Російські окупанти через Дніпро не підуть

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Чи осміляться російські окупанти виходити з Придністров’я через Дніпро. новости Днепра

Молдова хоче вивести російські війська зі своєї землі через територію України. Про це повідомляє журналіст «НМ» з міжнародного Безпекового Форуму, який проходить за участю 35 країн світу.

Про намір домовлятися з нами з цього приводу заявив Прем’єр-міністр Республіки Молдова Павел Філіп.

Чи осміляться російські окупанти виходити з Придністров’я через Дніпро. новости Днепра

— Незаконна військова присутність росіян заморожує ситуацію та заохочує деструктивні сили продовжувати свої плани з відриву шматків території країни, — сказав він. — Саме тому ми постійно вимагаємо виведення російських військ з Молдови, трансформації нинішньої операції у Придністров’ї у міжнародну цивільну місію з міжнародним мандатом. Це створить необхідне підгрунтя для розв’язання Придністровського конфлікту через переговори.

Прем’єр повідомив, що коли він говорив на Мюнхенській конференції з безпеки в нинішньому році про виведення військ РФ з Молдови, представник РФ пояснив неможливість вивезти озброєння через Україну через складну ситуацію між країнами.

-Я запевнив росіян, що ми зможемо переконати наших українських друзів зробити коридор для виведення і озброєння, і амуніції, які все ще зберігаються в Придністров’ї, – заявив він.

Як відомо, на території Придністровського регіону розквартировано майже дві тисячі військовослужбовців Росії, а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів та авіабомб.

Прем’єр-міністр Молдови також зазначив, що нинішнє безпекове середовище в регіоні Східної Європи знаходиться під впливом постійних змін, які самі по собі вже генерують нові виклики і загрози. Ці виклики і складнощі по новому визначають концепцію безпеки. Тому її порядок денний має базуватися на новому підході до асиметричних та неконвенційних ризиків, які, з іншого боку, потребують нової природи міжнародної солідарності.

Павло Філіп засвідчив, що Республіка Молдова є надійним партнером України, буде підтримувати будь-які зусилля України з подолання кризи на Донбасі та політико-дипломатичного врегулювання проблеми Криму для того, щоб забезпечити мир та територіальну цілісність України, її суверенітет.

— Республіка Молдова засудила і зараз засуджує незаконну анексію Криму, і вона підтримує зусилля України з врегулювання кризи на Донбасі, як це передбачають Мінські угоди,  — наголосив він.

Коли у перерві ми обговорювали заяву Філіпа з представниками різних видань, журналіст «НМ» не втрималася й запропонувала виводити росіян через Дніпро, оскільки місто має великий досвід боротьби з окупантом. На що колега із Франківська сказала: через Дніпро точно не підуть – духу не вистачить…

Юлія Бабенко, Київ, фото автора.

Довідка «НМ»

Щорічний міжнародний захід «Київський Безпековий Форум» проходить з 2007 року і є платформою для обговорення найактуальніших питань безпеки та посилення її в Європі та Чорноморському регіоні.

Захід проводиться за підтримки фонду Арсенія України «Відкрий Україну», Центру інформації та документації НАТО в Україні, Фонду Маршала, Королівського інституту міжнародних відносин «Chatham House» (Велика Британія), та Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости политики Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: