Skip to content

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ: Творці, визнані «Союзом нерушимым»

Анна Заикина

Анна Заикина

За особливий внесок у розвиток театру, музики, кіно, цирку, телебачення й радіомовлення майстрів своєї справи радянського періоду відзначали званням «Народний артист СРСР». Перше нагородження діячів мистецтва відбулося 6 вересня 1936 року.

Серед тих, хто першими отримав заповітний нагрудний знак, були й українські митці: радянський драматург і письменник Володимир Немирович-Данченко, корифей українського театру Панас Саксаганський та оперна співачка Марія Литвиненко-Вольгемут.

Процедура отримання звання, як і будь-який процес, пов’язаний із документами, міг тягнутися надзвичайно довго – дехто з артистів просто не доживав до дня нагородження. Через бюрократичну тяганину 9 артистів померло в рік отримання звання, тому стали «народними» посмертно. Актор і співак Марк Бернес помер за кілька днів до підписання указу, а актриса Рина Зелена – в день підписання. В обох випадках документам не дали ходу, і митці лишилися у званнях «Народних артистів РРФСР».

Актору українського походження Сергію Бондарчуку пощастило більше: у 1952 році Сталін побачив його у фільмі «Тарас Шевченко» і наступного ж дня підписав указ про надання йому звання «Народного артиста СРСР».

Останніх «народних» було нагороджено у 1991 році. За цей час звання отримали 1006 артистів.

Анна Заікіна

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: