Skip to content

Мерія Дніпра вимагає від Кабміну не ухвалювати постанову, яка може коштувати місту 218,3 мільйона гривень

Дмитрий Гриниченко

Дмитрий Гриниченко

Міська рада Дніпра звернулася до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням не ухвалювати проект постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за середньостроковими та безвідсотковими позиками, наданими місцевим бюджетам за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку у 2009-2014 роках».

Документ, який планують розглянути на найближчому засіданні уряду, суперечить чинному бюджетному законодавству, впевнені у мерії. Відповідного листа вже
направили на ім’я очільника Кабміну. У міськраді також пропонують Міністерству фінансів підготувати проект постанови про списання боргів міст за середньостроковими позиками. Такої позиції дотримуються і в Асоціації міст України.

Заборгованості у місцевих рад по всій країні виникли через завищення
Мінфіном обсягів міжбюджетних трансфертів – доходів, що направлялися на
виплату, зокрема, заробітних плат, придбання медичних препаратів і оплату енергоносіїв. Згідно з проектом постанови, міські адміністрації повинні погасити борги протягом 15 років. Дніпру це обійдеться у 218,3 млн грн. Тобто з 2017 по 2031 роки з міського бюджету доведеться щороку відраховувати 14,6 млн грн. Однак після проведення децентралізації таке втручання у фінанси міст фактично є порушенням законодавства.

«Ця норма порушує вимоги статті 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині самостійного визначення органами місцевого самоврядування напрямів використання коштів місцевих бюджетів та недопущення втручання державних органів у процес їхнього складання, затвердження і виконання. Також це є порушенням вимог Бюджетного кодексу України (глава 14) у частині визначення розмежування видатків між бюджетами для виконання повноважень органів місцевого самоврядування», – йдеться у листі до прем’єр-міністра.

Раніше мер Дніпра Борис Філатов висловив занепокоєння тим, що додаткові
навантаження на кошторис Дніпра можуть скоротити обсяги фінансування
багатьох міських програм та соціальної сфери.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: