Skip to content

Як отримати землю учаснику АТО

Юлия Сегеда

Юлия Сегеда

-Мій чоловік — учасник АТО і може претендувати на земельну ділянку під забудову (прописка — Дніпро). Біля нашого будинку є занедбаний клаптик землі: засмічений та порослий бур’яном. Сусіди кажуть, що раніше там була державна аптека, років 10—15 тому. На мапі він не позначений, немає ні адреси, ні номера. Чи можна якось дізнатися, кому він належить? Та чи можна його отримати у власність? — Тетяна Біденко.

Право на безоплатну приватизацію землі є у кожного громадянина України, незалежно від їхньої участі в АТО на підставі ст. 116, 118 Земельного кодексу України.

Тому це не виключне право для атовців. Відповідно до ст. 121 ЗК встановлені норми такої приватизації на кожного:

— для ведення фермерського або особистого селянського господарства — до 2 га;
— для ведення садівництва — до 0,12 га;
— для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) – до 0,25 га у селах, до 0,15 га – у селищах та до 0,10 га – у містах;
— для індивідуального дачного будівництва – до 0,10 га;
— для будівництва індивідуальних гаражів – до 0,01 га.

Кожен може приватизувати по одній земельній ділянці кожного призначення. Тобто кожен із нас має право безоплатно приватизувати п’ять земельних ділянок визначеного призначення та розміру.

Вам необхідно подати заяву до міської ради на безоплатну приватизацію земельної ділянки та щодо надання дозволу на розроблення проектної документації. До заяви ви додаєте копії документів, що посвідчують особу, документ, що посвідчує першочергове право на землю, план цієї ділянки (можливо, навіть роздруківку з карти). В заяві обов’язково зазначаєте адресу ділянки (можливо, по вулиці між номерами…).

Також я раджу вказати, що відбувається на цій земельній ділянці, хоча форма заяви цього не передбачає. Можна навіть фото додати. Це не заборонено, але дає змогу враховувати ці обставини при ухваленні рішення. Відповідь ви повинні отримати письмово. Відмову можна оскаржити в суді. Почніть з цього першого кроку. У разі позитивного рішення потім можете розробляти проектну документацію.

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Метки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: