Skip to content

Народний майстер Олександр Костиря провів у Дніпрі майстер-клас зі створення картини з мозаїки (ФОТО)

Марианна Стец

Марианна Стец

У приміщенні міської ради відкрилася експозиція картин народного майстра Олександра Костирі, створених у техніці межівська мозаїка

– Межівська мозаїка – це такий новий бренд, який я започаткував, – посміхається Олександр Костиря. – Розмір кожної картини – 1 метр на 1,5 метри. Для її створення було використано 370 тисяч чеських намистин, або три кілограми. Ряд робіт виконано по тисячолітнім фрескам собору Софії Київської. Хотілося, щоб у соборі з’явилися ікони з бісеру. Так я зробив полотна Святих Апостолів Павла і Петра та Святого Миколая. Діти долучилися до реставрації фресок. По фотографіям зображень святих вони зробили схеми для мозаїки.

На виставці можна побачити роботи самого майстра, а також картини, створені спільно зі школярами Дніпропетровщини. Автор зазначає: бісер менший за смальту, а це дозволяє зробити зображення максимально чіткими. На створення однієї картини зазвичай витрачається 600 годин. Але особливість стилю межівської мозаїки у тому, що працювати над однією роботою може водночас багато людей.

– Моя техніка дозволяє створювати картини з бісеру дуже швидко, навіть не маючи ніякого досвіду, – зазначає Олександр Костиря. – От, наприклад, наймолодший наш майстер, який допомагав працювати над роботами, – шестирічна Наталка. Ікону Ісуса Христа 14 дітей зробили за чотири місяці. Полотно «Апостол Павел» – 140 школярів за десять днів.

За фахом Олександр Костиря – інженер, 12 років викладав фізику у школі. Паралельно займається фотографією. А майже два роки тому винайшов власну техніку виготовлення картин з мозаїки.

– Відвідавши київські собори, я одного разу почав думати, як можна зробити незвичайну ікону високої якості в наш час, – розповідає народний майстер. – Зрозумів, що бісер найкраще підійде для реалізації такої ідеї. Реалізувати її допомогли навички інженера та фотографа. Розробив цілу технологію виготовлення робіт. Потім завітав до шкільного гуртка бісероплетіння та запропонував дітям долучитися до створення картин.

За цей час майстер зробив сім бісерових полотен. Три з них – за допомогою дітей та дорослих.

У день відкриття виставки Олександр Костиря для усіх бажаючих провів майстер-клас із межівської мозаїки. До нього долучилася і я, додавши сім бусинок до майбутньої картини. Роботу після її завершення планують презентувати у День вишиванки в центрі Дніпра. Майстер попросив поки що тримати у секреті сюжет майбутньої роботи. Вона буде на патріотичну тему. А от техніка виготовлення картин є наступною.

Спочатку майстер бере кілька довгих прозорих паличок товщиною у 2,4 мм. Як він потім пояснив, зі стрижнів для гелевих ручок. Потім за допомогою невеличкої металевої палички, схожої на гачок для в’язання, одну за іншою кидає бісеринки у прозору паличку. Коли увесь ряд заповнений, усередину потрібно засунути ліску, на яку всі бісеринки нанизуються, ніби автоматично. Потім готові стрічки витягуються і скріплюються на спеціальному обладнанні. На полотні бісерові рядки фіксуються за допомогою клею.

– Тут головне – нанизувати бісеринки по номерам, – пояснив мені майстер. – Усі вони розкладені по коробочкам. В кожної бусинки – свій номер. Я усе розрахував. Тому кидати їх у стрічку треба, дивлячись на схему, що за чим…

Виявилося, що працювати у такій техніці набагато легше, ніж мені здалося на перший погляд. А ще це дуже цікаво.

Виставка на першому поверсі міськради триватиме до середини травня. До Дня вишиванки 18 травня на площі Героїв Майдану усі бажаючі зможуть долучитися до завершення цієї картини.

Маріанна Стець, фото автора

  

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: