Skip to content

Дванадцять учнів Дніпропетровщини стали переможцями Національного літературного конкурсу «0-бачність» (ФОТО)

Юлия Мухина

Юлия Мухина

З метою активізації роботи щодо запобігання дитячому дорожньо-транспортному травматизму, організації змістовного дозвілля та залучення дітей до участі в пропаганді правил безпечної поведінки на вулицях та дорогах Благодійний фонд «Демократичний розвиток» у грудні 2016 року оголосив проведення  Національного літературного конкурсу з правил безпеки дорожнього руху  «0»БАЧНІСТЬ.

Про це повідомили в прес-службі ГУ НП України в Дніпропетровській області.
Конкурс проводився Національною програмою з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді «Traffic Challenge» спільно з Національною поліцією України в рамках Десятиріччя дій по забезпеченню безпеки дорожнього руху 2010-2020 років, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН. Конкурс мав на меті, насамперед привернути увагу громадськості до проблем гарантування дорожньої безпеки, запобігання випадків травмування і загибелі в автопригодах та підвищення освіченості дітей у питаннях забезпечення безпеки під час участі у дорожньому русі.
Упродовж майже двох місяців небайдужі юні учасники дорожнього руху з різних куточків України надсилали свої літературні твори про безпеку на дорозі. Всього на конкурс надійшло понад 700 робіт.


22 лютого 2017 року сталі відомі переможці Конкурсу. Серед них переважна більшість школярів Дніпропетровщини!
Активісти «Traffic Challenge» та представники Нацполіції вручили нагороди переможцям Національного літературного конкурсу «0-бачність».
Головний приз — велосипед дістався десятикласниці Аді Дорогановій (Перещепинська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 м. Перещепине, Новомосковський р-н Дніпропетровська область) за оповідання «Робота».


Переможців визначали у трьох вікових категоріях. Три перші місця отримали ноутбуки.
Це Дар’я Розлуцька (учениця 4 класу ЗОШ № 65  Кривий Ріг) за розповідь про хлопчика Андрійка, Лілія Олешко (учениця 8 клас, Гімназія №31 гуманітарно-естетичного профілю, Чернігів) за новелу «Тетянка, або чому той, хто порушує правила дорожнього руху — злочинець.» і  Варвара Гуцол (учениця 9 класу гімназії № 49, Кривий Ріг) за оповіданя про дівчинку Злату.
Заохочувальні призи від партнерів конкурсу отримали другі і треті місця:
У КАТЕГОРІЇ 1-4 класи ІІ місце — Вікторія Федосєєва ( учениця 3 класу,  ЗОШ І-ІІ ступенів №76 Кривий Ріг) ІІІ місце — Міланія Ілларіонова (учениця 3 класу, СЗОШ №22, Миколаїв). Категорія 5-8 класи: ІІ місце Єлизавета Сіксяєва (учениця 8 класу, КЗО НВК «Червономаяцька НСЗШ І-ІІ ступенів -ДНЗ Солонянської районної ради Дніпропетровської області) та Наіра Габріелян (учениця 8-Б класу Криворізької загальноосвітньої школи школи № 122).
ІІІ місце: Марія Путіліна(учениця 8 класу, Криворізької ЗОШ, І-ІІІ ступенів №62)  та Дмитро Маляр (учень 5 КЛАСУ, КЗШ І-ІІІ ст. №119, м. Кривий Ріг).
КАТЕГОРІЯ 9-11 класи: ІІ місце — Анастасія Худан (10 клас, ЗОШ I-III ступенів № 61,м. Кривий Ріг). ІІІ місце Такуї Нікогосян ( учениця 11 класу,  вихованка гуртка літературної творчості «Альтанка» ДЦ, Миколаїв).
А також журі визначили трьох переможців у спеціальних номінаціях.
Краща казка про Колобка — Тетяна Макаренко (вихованка гуртка «Жайворонок» Будинку творчості дітей  та юнацтва м. Покров).
Спеціальна номінація від Лесі Мудрак «За поетичну оригінальність» — Варвара Микитюк (учениця 10-А класу,  Криворізької педагогічної гімназії)
Номінація від Ольги Дробишевої «За казковість»: Аліна Яворська (чениця 9 класу КЗО «Славгородська СЗШ», Синельниківського району, Дніпропетровської області).
Всього на конкурс надійшло понад 700 робіт. «Коли ми побачили глибину переживання дітей у цих роботах, то зрозуміли, що такі діти можуть змінити цей світ на краще. — Каже голова ГО «Traffic Challenge» і член журі Ольга Дробишева. — Ми дуже боялися пропустити щось у роботах, тому вчитувалися і вдень і вночі. Більшість робіт дійсно написані на високому рівні».
Призи дітям вручив шоумен, актор «Студії Квартал-95» Євген Кошовий: «Своїх дочок я вчу так, як вчили мене: подивитись направо-наліво, а тільки потім переходити дорогу.»
Діти обачніші на дорозі ніж дорослі, відмітив голова видавництва «Самміт-Книга» Іван Степурін: «Для мене це був виклик включитися в журі і подивитись на скільки соціально активними є школярі і відповідальними в плані безпеки на дорозі».
З вини дорослих гине у 13 разів більше дітей, ніж з вини самих дітей. Це — статистика. Саме тому рівень дитячої смертності та травматизму дітей на дорогах — стабільно високий. Хоча є і позитивний факт. «Порівняно з минулим роком, ситуація на дорогах покращилась. ДТП, скоєнi з вини дітей пішоходів віком до 18 років у 2016 році знизилися майже на 50% у порівнянні з 2015 роком. Діти стали більш обізнані і свідомі. — Сказала керівник проекту «Шкільний офіцер поліції» Катерина Белугіна. — І це говорить про взаємодію всіх органів, які займаються вихованням дітей.»
Голова журі письменниця Леся Мудрак відмітила креативність і свіжий підхід до наболілих проблем: «Роботи наших переможців — це справді нетипові твори. У нас були і проза, і вірші. Діти дозволили нам подивитись на дорогу і безпеку зовсім іншими очима».
Більшість робіт надійшло з Дніпропетровської області та безпосередньо з Кривого Рогу. Далі організатори планують розширити рамки конкурсу до міжнародного рівня: «Сподіваємося, цей конкурс запалив більший вогник бажання до змін і бажання приєднуватися до європейських традицій з безпеки дорожнього руху Це правильна європейська традиція — культивувати дотримання правил безпеки на дорозі і бути обачними». — Сказала Ольга Дробишева.
«Хоч ми і дорослі, але в душі ми всі залишаємося дітьми. — Зауважив голова правління Граве Україна Страхування життя Етмір Краснічі. Що для дітей найбільш важливо? Задоволення, довіра і інтереси. Небезпечно, коли діти залишаються одні на вулиці або не навчені правилам поведінки на дорозі. Тому дорослі мають навчити обачності. Завдяки таким проектам, як конкурс «0-бачність» діти можуть дізнатися де ж ховається небезпека на дорозі, поділитися своїми знаннями з іншими.
Літературний конкурс для дітей з правил безпеки дорожнього руху «0-бачність» проводився вперше Національною програмою з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді «Traffic Challenge» спільно з Національною поліцією України в рамках Десятиріччя дій по забезпеченню безпеки дорожнього руху 2010-2020 років, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: