Skip to content

З 10 лютого в Дніпрі відкривається ХVIII Міжнародна фотовиставка Дні «Дня» (ФОТО)

Юлия Мухина

Юлия Мухина

«Кожне фото – вікно в чиюсь долю».

«Запросив добрий друг на фотовиставку газети «День». Прибігаєш сніжним днем, а там – знімки на стінах, люди ходять – дивляться… фотовиставка ж! Ступаю ближче і за кілька хвилин розумію, що не то просто знімки, а вікна! Кожне фото – вікно в чиюсь долю, в інший вимір… – пригадує минулорічні відвідини фотовиставки у Дніпрі волонтерка Тетяна Запаря. – Ось у тому вікні дитячі очі, повні надії і страху. А он у тому – чоловік в однострої став на коліна на озимому полі, шанобливо рукою веде по пшениці. Агроном в однострої… війна… Он у тих вікнах теж війна, а там – портрети корупційних катів, що годують ту війну… а в тому – віра, віра і впевненість, що ми – незламні… І виходиш з виставки повен емоцій, йдеш вулицею великого мирного міста і розумієш: це не просто виставка «Дня», це різні дні зібрані в одному місці. Щасливі дні, повні болю, повні страху, дні з вірою і дні безнадії, дні пихи, українські дні – справжні…»

Знімки з фотоконкурсу 2016 року – не менш глибокі та емоційні, засвідчують численні відгуки киян та сумчан, що вже встигли ознайомитися з фотовиставкою.

«Отож, фотовиставка «Дня» – це окремий вимір, у який потрапляєш – і все справжнє в людській душі тріпоче. І сльозу болі чи щирості втирають не тільки дівчата, а й серйозні чоловіки… Хотілось би мені, аби такі «окремі виміри» були в кожному місті, селищі і селі. Інколи одна світлина, світло одного такого «вікна» зачепить своїм променем те, що сховано так глибоко у серці, що роками не відкопати… Хай буде «День» повен щасливих днів…», – говорить Тетяна Запаря.

Уже цієї п’ятниці запрошуємо дніпрян на 17.00 до Музею українського живопису на урочисте відкриття за участі головного редактора «Дня» Лариси Івшиної експозиції найкращих світлин XVIII міжнародного фотоконкурсу «Дня». Мета виставки – показати українцям власну країну та події, якими вона жила останнім часом, у фоторепортажах, зроблених професійними фотокореспондентами «Дня» та фотоаматорами з усіх куточків країни.

Дмитро Поворотний, священик Української православної церкви Київського патріархату, переконаний:

«Фотовиставки газети «День» розповідають про час і про людину. Думаю, що вони цікаві і зрозумілі не тільки для нас, українців, але і для «зовнішнього» глядача. Роботи авторів показують, чим живе Україна зараз – її буденність і її трагедію, її тайну і її відкритість. Обличчя людей, краєвиди, емоції – колись по цих фото ми будемо згадувати себе і розповідати нашим дітям. А коли нас не стане, ці спинені миттєвості покажуть нашим нащадкам нас – у буянні і розмаїтті життя».

Після відкриття фотовиставки, о 18.00, відбудеться розмова головного редактора «Дня» з представниками місцевої громади на тему «Національний діалог» та презентація книжкових новинок з серії «Бібліотека газети «День».

Головним партнером Днів «Дня» в Дніпрі, як і минулоріч, виступила Дніпровська міська рада, коли було встановлено «гуманітарний рекорд» із забезпечення освітянської громади інтелектуальною «зброєю» видання. Цього року завдяки сприянню міської влади і особисто міського голови Бориса Філатова всі школи Дніпра, а саме 162 навчальні заклади та всі 38 бібліотек отримають подарунки – набори книг з Бібліотеки газети, а також річну передплату на «День». Таким чином Дніпро приєднається до грандіозного спонсорського марафону міст України – акції «Подаруй бібліотеку «Дня» рідній школі».

Чекаємо всіх охочих побачити актуальний фотозріз життя країни та долучитися до національного діалогу 10 лютого о 17.00 за адресою: Троїцька площа, 5а (2-й поверх).

Фотовиставка «Дня» в Музеї сучасного українського живопису триватиме до 19 лютого, з 11.00 до 19.00, вихідні – понеділок, вівторок. Вхід – вільний.

Підготував Вадим Рижков, «День», Дніпро

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: