Skip to content

Підсумки роботи патрульної поліції у Дніпрі за минулий рік

Марианна Стец

Марианна Стец

Начальник патрульної поліції Дніпра Володимир Богоніс розповів про підсумки роботи патрульних за 2016 рік

– Перші патрулі почали працювати 17 січня 2016 року, – нагадав він. – За увесь цей час було багато як досягнень, так і втрат. Найбільшою втратою стала загибель двох наших колег, які загинули під час затримання злочинця. Крім того, кілька працівників поліції були травмовані. Ми вжили заходів, щоб запобігти подібним нещасним випадкам. Так, якщо досі поліцейським дозволялося ходити без бронежилетів вдень, то тепер вони повинні носити їх і вночі, і вдень.

Динаміка кількості звернень на лінію 102 за 2016 рік є наступною. З початку року до серпня вона зростала. Пік звернень припадав на липень (25701) і серпень (25814). З вересня спостерігався спад рівня злочинності. 25 вересня для поліції, коли загинули двоє патрульних, було переломним моментом. Тоді поліцейські почали більш серйозно ставитися до своєї роботи. А злочинці стали більше їх боятися.

Звернень із повідомленням про пограбування найбільше було у серпні (391). У вересні почався їх спад.

Що стосується крадіжок, ніяких змін у кращу сторону, на жаль не відбулося. Протягом усього року їх кількість на місяць майже не змінювалася. Пік звернень був у березні – 2319.

З лютого по квітень спостерігався значний зріст звернень із повідомленням про вчинення розбою. Найбільше їх було у квітні (82). З травня по вересень був спад. Найчастіше розбої траплялися у громадських місцях. Пов’язані вони зі зґвалтуваннями та відніманням грошей, мобільних телефонів і коштовних речей.

Найбільше адміністративних матеріалів у сфері безпеки дорожнього руху було складено у жовтні, листопаді та грудні. Пік був в останньому місяці року – 8457. У Дніпрі нещодавно почали оформлювати 70 % таких матеріалів в електронній формі. Така форма дозволяє робити якнайменше помилок.

Найбільше адміністративних матеріалів у сфері громадянської безпеки було складено в листопаді (7045). З червня до Управління патрульної поліції почали звертатися активісти щодо проблеми розпивання алкогольних напоїв та куріння на набережній.

Статистика по статтям Кримінального кодексу України є наступною. Статті 121-127 («Правила дорожнього руху») – 71284 випадків. Стаття 124 («ДТП») – 4870. Стаття 130 («Водіння автотранспорту в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння») – 2880. На жаль, збільшення штрафів за такі правопорушення людей не лякає. Бували і випадки, коли водії маршрутки перевозили пасажирів, будучи у стані алкогольного сп’яніння. Стаття 51 («Дрібні крадіжки») – 109 випадків. Стаття 152 («Порушення благоустрою») – 637. Стаття 156 («Незаконна торгівля») – 199. Стаття 178 («Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях») – 4390. Стаття 175 (Куріння тютюнових виробів у заборонених законом місцях») – 2130. Стаття 173 («Грубе порушення угоди про працю») – 1037. Стаття 160 («Розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини») – 132.

Автомобілів найбільше було евакуйовано у березні – 189. Евакуаторів в нашому місті не вистачає – на все Дніпро він лише один. Але у найближчому майбутньому обіцяють, що в нас з’явиться ще два таких.

Найчастіше були розкриті крадіжки. Затримано 405 грабіжників. Також затримано 11 чоловік за вбивство, 26 – за крадіжки автотранспорту і 55 – за розбої. Вилучено близько 30 тон алкоголю з нелегальних місць продажу. А влітку проходило патрулювання прибережної зони Дніпра. 90 кілометрів браконьєрських сіток було вилучено з води.

Штрафів усього виписано 31 мільйон. Відсоток сплати – найвищий в Україні (близько 70%).

За 2016 рік відбулося 81 ДТП. Було розбито 17 поліцейських машин, одинадцять з яких – по вині самих патрульних. 10 автомобілів відновлять до початку березня.

75 людей покинули ряди патрульної поліції. З них лише один – за статтею. Він поводився некоректно, бив людей при затриманні. Більшість працівників, які звільнились, – чоловіки. Як зазначає Володимир Богоніс, жінки-поліцейські – найбільш стресостійкі.

З лютого розпочнуться навчання ста майбутніх поліцейських. Проходитимуть вони у Харкові. Термін навчання цього року збільшили до чотирьох місяців. Змінилася і сама система підготовки. Тепер в майбутніх патрульних буде більше практичних занять. А у червні планується добрати ще 400 нових працівників, які б забезпечували громадську безпеку.

Начальник патрульної поліції підкреслив, що головне завдання патрульних – не розкриття злочинів, а запобігання їм.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Криминал, Новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: